10. 2. 2013.

Znate li kako su nastale tange?


Jeste li se ikada zapitali ko je izmislio tange ili pak zašto se dugmad na muškim košuljama nalaze na desnoj strani, dok se na ženskim košuljama nalaze na levoj strani? Moda je zaista široko područje koje skriva razne zanimljive, a pomalo i bizarne činjenice.

1. Ako mislite da je sva stara odeća "vintidž" varate se. Odevni predmet se može smatrati za "vintidž" jedino ako je nastao u periodu od 1920. do 1960. godine. Sve što je nastalo kasnije smatra se retro odećom, piše Huffington Post.

2. Da li ste znali da je upravo muškarac odgovoran za otkriće tangi? Bivši gradonačelnik Njujorka Fiorelo LaGardio ljutio se na gradske plesačice, tvrdeći da pogledima izlažu previše kože, pa su tako nastale tange koje su im omogućile da ipak nešto ostane skriveno.

3. Da li ste se ikada zapitali zašto muške košulje imaju dugmad na desnoj strani, dok se na ženskim košuljama oni nalaze na levoj strani? Muške košulje imaju dugmad na desnoj strani zbog istorijskih razloga. Naime, muškarci su se kroz istoriju sami oblačili i uglavnom su bili dešnjaci. S druge strane, žene su u viktorijanskoj eri često oblačile sluškinje kojima je bilo lakše da zakopčavaju dugmad smeštena na levoj strani.
 
4. Krajem 15. veka francuski kralj Karlo VIII pokušao je da pronađe udobne cipele koje bi odgovarale njegovim deformisanim stopalima. Naime Karlo VIII imao je po šest prstiju na svakom stopalu. Budući da nije mogao da pronađe one koje mu odgovaraju, osmislio je cipele sa četvrtastim vrhom.
 
5. Manžetne su se pojavile u 19. veku jer su tada muškarci nosili košulje sa uštirkanim okovratnicima i rubovima rukava. Budući da su te košulje bile poprilično krute, proizvođači su smatrali da bi zatvarač na rukavu koji bi olakšao oblačenje bilo lakše staviti na materijal nego dugmad. Rešenje koje su pronašli bile su manžetne.
 
6. Dugmad na rubovima rukava nisu stavljena radi funkcionalnosti. Ona su tu jer je to tražio Napoleon. On je zahtevao da se se vojnicima u njegovim trupama na rukave košulja našiju dugmad kako bi ih sprečio da o rukave brišu nos.
 
7. Cipele sa platformom prvobitno su osmišljene da bi noge ostale čiste i što dalje od prljavštine, a u modu su stigle tek u 14. veku u Veneciji. U to vreme cipele sa platformom su bile oslikane i opasno visoke, a neke su imale i preko 70 centimetara.

Izvor: Vesti online


Нема коментара:

Постави коментар