17. 9. 2012.

Albanski turizam: Pretvaraju bunkere Enver Hodže u hostele

Jedan od bunkera Envera Hodže koji bi mogao da postane hostel

Albanija planira da svoje neiskorišćene betonske bunkere iz vremena vlasti Envera Hodže, kojih ima na stotine hiljada, pretvori u hostele i time obogati svoju turističku ponudu.

U priobalnom albanskom gradu Tale, oko 50 kilometara udaljenom od Tirane, deset nemačkih i deset albanskih univerzitetskih studenata rade na jedinstvenom turističkom projektu. Pretvaraju bivši bunker u hostel, koji će moći da “udomi” osam turista, piše nemački “Špigl”.

Turisti će moći da bace pogled na okolni pejzaž kroz puškarnice, a spavaće ispod 1,3 metra debelih betonskih kupola.

Bivši albanski komunistički vođa Enver Hodža svojevremeno je naredio izgradnju oko 750.000 bunkera širom zemlje tokom sedamdesetih i osamdesetih godina zbog straha od strane invazije.

Profesor primenjene umetnosti Markus Pretnar sa Univerziteta Majnc kaže da mu se ideja toliko svidela da je želeo da to sprovede u praksi, a studenti na njegovom seminaru razvili su projekat. Pretnar smatra da Albanija ne zna kako da adekvatno odgovori na sve brži razvoj turizma.

- Treba samo da pogledate kako izgledaju obale u Albaniji i susednoj Crnoj Gori i shvatićete da je prebrzo izgrađeno previše objekata – navodi Pretnar.

Ukoliko se turistima svidi, mnogi drugi bunkeri mogu da budu preuređeni na isti način.

- Ima ih svuda. U planinama, prirodnim rezervatima, gradovima i u selima - navodi Pretnar.

Zvanično, bunkeri pripadaju Ministarstvu odbrane, ali prava na korišćenje su data pojedincima koji poseduju zemlju na kojoj su napravljeni. Jedna noć u ovakvom bunker-hostelu trebalo bi da košta manje od osam evra.

Izvor: Vesti online

 

Нема коментара:

Постави коментар