19. 9. 2012.

Osuđenik: Predebeo sam za smrtnu kaznu


Jedan osuđenik u saveznoj američkoj državi Ohajo, koji ima 218 kilograma, pokušava da spreči izvršenje smrtne kazne tvrdeći da će zbog prekomerne težine, i brojnih drugih zdravstvenih problema, "mučno i dugo umirati".

Ronald Post (53), koji je ubio jednu radnicu u hotelu pre skoro 30 godina, smatra da će zbog prekomerne težine, nepristupačnosti vena, depresije i drugih problema, oni koji nad njim budu izvršavali smrtnu kaznu, zakazanu za 16. januar, naići na ozbiljne prepreke.

Pored toga, Postovi advokati su u podnesku sudu naveli da je njihov klijent toliko težak da ga nosila, na koja bi trebalo da se postavi za egzekuciju, neće izdržati, javio je AP.

Ovo nije prvi slučaj da se osuđenik u SAD na osnovu prekomerne težine bori protiv izvršenja smrtne kazne.
Sud je 2008. godine odbacio argument jednog dvostrukog ubice o tome da je previše debeo za egzekuciju smrtonosnom injekcijom.

Prekomerna težina se zaista pokazala kao problem pri izvršenju smrtne kazne 2007. godine nad osuđenikom teškim 120 kilograma, jer su izvršitelji dva sata tražili venu za ubrizgavanje smrtonosne injekcije.

Sud je 1994. godine presudio u korist jednog 180 kilograma teškog osuđenika i odlučio da je pretežak da bi bio pogubljen vešanjem, a smrtna kazna je preinačena u doživotnu.

Izvor: Večernje novosti


Нема коментара:

Постави коментар