17. 2. 2014.

Uputstvo za drogiranje pronađeno na ruševinama drevne egipatske škole


Arheolozi su u Egiptu otkrili ostatke škole koja je stara 1.700 godina, a koja na svojim zidovima sadrži drevne grčke rukopise, među kojima je i tekst o upotrebi droge koji ukazuje na Homerovog “Odiseju”.

Ova škola, koja se nalazila u sklopu stare kuće, datira iz vremena kada je Egpitom upravljalo Rimsko carstvo, a grčki jezik je bio široko rasprostranjen. Kuća i škola se nalaze u drevnom gradu Trimitis, na oko 322 kilometra zapadno od Nila. Samo kuća otkrivena je 1979. godine.

2001. godine pokrenut je projekat pod pokroviteljstvom njujorškog univerziteta i doveo je do otkrića škole, grčkih spisa i umetničkih scena koje su u njoj zabeležene.


Tekst koji se odnosi na “Odiseju” prikazuje legendarnu priču o drevnoj upotrebi droga. Jelena Trojanska, zbog koje je započet Trojanski rat, svojim gostima davala je drogu, verovatno opijum, koja je ublažavala njihov bes i donosila mir i raspoloženje.

Škola nije bila dugo u upotrebi. Veruje se da je trajala oko 20 godina, najverovatnije je prestala s radom nakon odlaska profesora, bilo zbog smrti ili iz nekog drugog razloga.


Izvor: Telegraf

Нема коментара:

Постави коментар