20. 2. 2014.

Vilendorfska Venera od moravskog kamena


Mikroskopska istraživanja svetski poznate statuete iz gravetijanskog doba (pre 30.000 do 22.000 godina) sprovedena od strane Prirodnjačkog muzeja u Beču daju neverovatna saznanja o paleolitskoj figurini, piše Nacionalna geografija.

 Vilendorfska venera.jpg 

Nakon opsežnog rada ustanovljeno je da kamen od koga je Vilendorfska Venera napravljena, potiče sa neočekivane lokacije - „Stranske Skale“, krečnjačkog masiva u području grada Brna.

Analize alata iz kampa u Vilendorfu, koji potiče iz ledenog doba, zajedno sa detaljnim litološkim ispitivanjima pokazali su da su sečiva, tipična za Gravetijansku kulturu, napravljena od onoga što je poznato kao severni kremen.

Vilendorfska venera 2.jpg 

Ova sirovina nikada nije bila dostupna na Dunavu, ali je verovatno doneta iz severnih morenskih područja do Vilendorfa.

Duga i uska sečiva od ovog kremena visokog kvaliteta su izuzetna, međutim, ono čega nema je ono što otvara pitanje porekla i kretanja ljudi.

Lokalitet u Vilendorfu ne sadrži odgovarajuća jezgra koja čine ova sečiva, što može samo da ukazuje da su već bila napravljena kada su stigla do Dunava.

Moravska.jpg 
„Stranska Skala“

Zabeleženo je da je Vilendorfska Venera bila prekrivena debelim slojem crvenog okera kada je pronađena 1908. godine, međutim, čini se da je preveliko čišćenje uklonilo veći deo tog pokrivača.

Mala ženska figura je najverovatnije imala religijsku funkciju, nošena od strane grupe Gravetijanaca, a poznato je da je crvena boja često predstavljala svetu boju, kao i da je korišćena u ritualima sahranjivanja.

Mnoge figurine bile su sakrivene u prebivalištima, od kojih su neke bile zakopane u manjim jamama.


Izvor: RTS

Нема коментара:

Постави коментар