6. 2. 2014.

Sestre koje ne prepoznaju lica – čak ni svoje!

 

Dve sestre, Dona i Viktorija, imaju izuzetno redak poremećaj zbog kojeg ne mogu da prepoznaju lica – čak ni svoja vlastita.

Britanke Dona Džons i Viktorija Vardli ne mogu da se sete kako izgledaju njihovi partneri ili deca, baš kao što mirne duše mogu da prođu na ulici pored dugogodišnjih prijatelja, a da ih ne prepoznaju. One čak imaju problema i kada vide svoj odraz u ogledalu, ili kada gledaju svoje fotografije, jer im je potpuno nejasno ko je na njima.

Sestre pate od prosopagnosije, koja dozvoljava da mogu prepoznavanje predmete, ali ne i lica. Iako su poremećaj imale od rođenja, potpuno svesne problema postale su tek u tinejdžerskim godinama.

Sestre pojašnjavaju kako jednostavno nemaju sposobnost da prepoznaju celo lice i ističu da ponekad mogu da „upamte“ nos ili oko. Sestre svoje najbliže prepoznaju po odeći ili osobinama ili samo po načinu na koji hodaju.

Dona, npr. ne može da prepozna 14-godišnju ćerku Rebeku kada ona izlazi iz škole i nosi uniformu kao i sva ostala deca. Ipak, njen poremećaj ima i dobrih strana, svaki put kada vidi supruga Pola, njoj je to kao da ga je prvi put srela.

„On je veoma zgodan, tako da mi predstavlja lepo iznenađenje svaki put“, kaže ona, a prenosi The Sun.

Stručnjaci ističu kako 2% populacije ima ovaj poremećaj, ali da ga često nisu ni svesni.


Izvor: Vesti net

Нема коментара:

Постави коментар