1. 2. 2014.

Preživeo 16 meseci na Pacifiku!


Vidno omršaveli čovek čiji čamac je more izbacilo na udaljeno koralno ostrvce u Pacifiku, kaže da je u okeanu preživeo 16 meseci, sam u plovilu koje je plutalo od Meksika oko 12.900 kilometara.

 Jedno od Marsalskih ostrva.jpg 

Sa dugom bradom i kosom, Hoze Ivan je pronađen u četvrtak, kada je njegov čamac od fiberglasa, dug 7,3 metra, primećen od strane dva lokalca na grebenu ostrvceta Ebon, piše britanskiGardijan.

„Njegovo zdravstveno stanje nije dobro, ali mu je sve bolje“, rekao je Ola Fjeldstad, student antropologogije iz Norveške, koji je na ovom atolu, najjužnijoj tački Maršalskih ostrva, vršio istraživanje.

Lokacija Marsalskih ostrva.jpg 
Lokacija Maršalskih ostrva

„Čamac mu je baš izgreban i izgleda kao da je stvarno bio duže vreme u vodi.“

Fjeldstad dodaje da je muškarac u paru pocepanih pantalona, tvrdio da je krenuo iz Meksika za El Salvador u septembru 2012. godine, sa prijateljem koji je preminuo pre par meseci.

Detalji vezani za njegovu golgotu nisu baš jasni, jer je čovek pričao isključivo na španskom, ali je uspeo da objasni da se zove Hoze Ivan i da je preživeo jedući kornjače, ptice i ribu. Kao i da je pio krv morskih kornjača kad nije bilo kiše da utoli žeđ.

Na čamcu nije bilo bilo kakvog pribora za pecanje – Hoze tvrdi da ih je hvatao golim rukama.

Međutim, na čamcu je stvarno bila jedna kornjača kad je stigao na Ebon.

Nije prvi slučaj

Priče o višemesečnom preživljavanju u Pacifiku nisu retke. Godine 2006, tri Meksikanca su punila naslovne strane svetskih medija nakon što su pronađeni kako plutaju u malom čamcu, takođe blizu Maršalskih ostrva.

Preživeli su devet meseci pijući kišnicu, jedući ptice i sirovu ribu. A samo su krenuli u lov na ajkule.

Godine 1992. dva ribara sa Kiribatija su na moru provela 177 dana dok nisu stigli do obale Samoe. 


Izvor: RTS


Нема коментара:

Постави коментар