8. 2. 2014.

Magija Starog kontinenta uhvaćena na fotografijama

 Stari klin u Bavarskoj

Fotograf Kilian Šonberger ceo život istražuje manje poznate predele Evrope i traga za mestima koja ispituju granicu između sna i jave, fantazije i realnosti.

Rezultat njegovih napora najbolje se vidi iz poslednje serije fotografija, koje izgledaju kao da su „izvađene“ iz snova.

„Tolkinove knjige, poput Gospodara prstenova, inspirisane su starim evropskim mitovima, legendama i bajkama. U filmovima su prikazani prelepi i divlji predeli Novog Zelanda, ali sam ja želeo da pronađem slične lokacije u Srednjoj Evropi. Zato sam lutao i tragao za njima po Nemačkoj, Češkoj, Luksemburgu i Austriji“, objašnjava Šonberger.

Vodopad u Luksemburgu

Iz te potrage nastala je serija fotografija pod imenom Domovina braće Grim, u kojima Šonberger pažljivo koristi kombinaciju prigušenog svetla i magle kako bi ljudima sugestivno nametnuo osećaj da gledaju prizor iz bajke.

Počevši sa Dečjim i porodičnim pričama, izdatim 1812. godine, Ludvig Karl i Vilhelm Karl Grim sakupljali su i objavljivali folklor, posebno bajke koje su pokazivale i održavale aspekte germanske kulture i vere.

Zamak Kasperk u Češkoj

Bajke poput Crvenkape, Ivica i Marice, Snežane i sedam patuljaka i Uspavane lepotice potiču iz evropskog folklora.

„Kao dete sam bio duboko fasciniran magijom tih priča. Sada kada sam odrastao i živim u prilično velikom gradu (Kelnu) magija je nestala u mom svakodnevnom životu i zato pokušavam da je u ovaj svet vratim putem fotografija“, navodo Šonberger.

Češka Šumava

Osim što je fotograf, on je i geograf, što mu, kako ističe, mnogo pomaže da u fotografijama prenese mnogo više od estetske lepote predela.

Pre nego što krene na put, Šonberger se detaljno priprema, uzimajući u obzir nastajanje određenih predela, kao i kulturne i istorijske baštine.

Šuma u Nemačkoj

Lokacije na koje odlazi često su zabačene i ruralne, a često koristi narodna predanja, basne i lokalne bajke kako bi pronašao skrivene dragulje u gustim šumama i nepristupačnim terenima.

Osim toga, kada konačno pronađe pravo mesto, u stanju je da čeka danima na prave vremenske uslove, jer, kako kaže, sve mora da bude savršeno.

Šumska kapela u Češkoj

Donja Bavarija

Šumava u Češkoj

Šumava u Češkoj
 
Nemačke šume

Nemačke šume

 Ruševina zamka Frojenštajn u Nemačkoj

  Ruševina zamka Flosenburg u Nemačkoj

 Nacionalni park „Šumava“ u Češkoj

 Izvor: RTS




Нема коментара:

Постави коментар