20. 2. 2014.

Ovo se zove mesto u avionu pored prozora!


Ovo je avion koji bi definitivno mogao da okonča rasprave oko toga ko će sedeti pored prozora! Američka kompanija “Spajk aerospejs”, koja je najavila proizvodnju nadzvučnog mlaznjaka za privatne kupce, predstavila je potpuno novi dizajn karakterističan po tome što je ceo zid putničke kabine zapravo veliki ekran, koji može da se pretvori u ogroman “prozor”.

  

Žive slike okoline aviona stvaraju panoramski pogled, a, ukoliko žele, putnici mlaznjaka mogu na "vol skrinu" da gledaju porodične fotografije ili film.
 
Dizajneri tvrde da je “Spike Aerospace S-512” prvi nadzvučni poslovni mlazni avion, koji bi trebalo da prepolovi dužinu putovanja prezauzetih milijardera. Tako bi, tvrde inženjeri koji su ranije radili za vazduhoplovne gigante kao što su “Erbas”, “Galfstrim” i “Bombardje”, letelica od Njujorka do Londona trebalo da stigne za samo tri sata, od Los Anđelesa do Tokija za samo pet sati, a od Londona do Mumbaja za četiri sata.

 

Sve ove pogodnosti, naravno, imaju i svoju cenu, pa će avion koštati između 60 i 80 miliona dolara.
 
Revolucionarna putnička kabina će, kao što je pomenuto, umesto prozora, imati tanke ekrane integrisane u zid. Kamere raspoređene sa spoljašne strane letelice stvaraće pred očima putnika panoramske prizore od kojih zastaje dah.
 
Kada im se prispava, putnici će moći da zatamne ekrane ili da pogled zamene nekom od slika pejzaža sačuvanih u sistemu.

 

“Odavno je poznato da prozori predstavljaju značajan problem prilikom dizajniranja trupa aviona. Oni zahtevaju dodatno ojačanje i čine avion težim, ali donedavno se nije moglo bez njih”, navodi kompanija.
 
“Zahvaljujući mikrokamerama i ravnim ekranima koji su sad dostupni, sa avionom Spike Aerospace rešavaju se problemi u vezi s prozorima i smanjuje se težina. Osim toga, veoma lak spoljašnji omotač smanjiće aerodinamički otpor koji prouzrokuju prozori”, navodi se u katalogu nove letelice.
 
Luksuzni mlaznjak koji može da preveze 12-18 putnika. trebalo bi uzleti u decembru 2018.



Izvor: Blic

Нема коментара:

Постави коментар