18. 2. 2014.

Pacifičko groblje vojnih olupina mamac za ronioce

 Пацифичко гробље војних олупина мамац за рониоце

Skoro 70 godina u dubinama Tihog okeana, oko 1.800 kilometara severoistočno od Nove Gvineje, krije se najveće groblje brodova na svetu, piše Dejli mejl.

Arheologija.jpg 

Naime, davne 1944. godine, više od 60 japanskih ratnih brodova i 200 aviona potonulo je nakon napada savezničkih snaga na "Chuuk Lagoon", glavnu japansku bazu u južnom Pacifiku.

Američko bombardovanje baze uništilo je sve japanske zalihe i onesposobilo Zemlju izlazećeg sunca.

Arheologija 2.jpg 

Laguna se danas smatra jednom od najboljih destinacija u svetu za ronjenje i istraživanje olupina.

Fotograf i podvodni arheolog Super Džoli kaže da se iz godine u godinu povećava interesovanje za ronjenje na ovoj destinaciji.

Arheologija 3.jpg 

Razlog su dobro očuvane olupine brodova, aviona, tenkova i drugih vojnih vozila, posebno predmeta poput gas maski, municije, posuđa, medicinske opreme, brojnih slika koje pripadaju nastradalim vojnicima.

Budući da Džolijeva ima dugogodišnje iskustvo u ronjenju i istraživanju podvodnog sveta, iznenadila je novinare rekavši da je zaranjanje u ovaj deo Pacifika bilo jedno od najstrašnijih.

Arheologija 4.jpg 

„Bilo je jezivo. Videvši gomile ljudskih kostiju i medicinske opreme, kao i sto za hirurške intervencije, osetila sam strah. Nisam očekivala da su brodovi i artefakti tako dobro očuvani, budući da su pod vodom skoro 70 godina“, objasnila je Džolijeva.


Izvor: RTS

Нема коментара:

Постави коментар