9. 2. 2014.

„Bigmek“ stigao u Vijetnam!

„Бигмек“ стигао у Вијетнам! 

Četiri decenije posle kraja Vijetnamskog rata, američki gigant brze hrane „Mekdonalds“ danas je otvorio svoj prvi restoran u Vijetnamu, u nadi da će sve brojnija srednja klasa u toj komunističkoj zemlji zavoleti čuveni hamburger „bigmek“.

Nekoliko stotina ljudi čekalo je otvaranje restorana u Ho Ši Minu, privrednoj prestonici i najvećem gradu zemlje.

Mnogi koriste priliku da slikaju enterijer restorana, kojih ima više od 350.000 u svetu.

Vijetnam, foto 3.jpg 

„Moderno je ići u 'Mekdonalds' u Vijetnamu, dok je u SAD to običan restoran“, rekao je jedan Vijetnamac koji je boravio u SAD.

Iako ima jednopartijski režim, ta azijska država se otvorila prema tržišnoj ekonomiji od privrednih reformi pokrenutih devedesetih godina.

Privredni rast je iznosio od pet do šest odsto u poslednjih deset godina, a prosečan godišnji lični dohodak premašio je 1.100 evra.

Dolazak „Mekdonaldsa“ u Vijetnam za zapad predstavlja „snažan simbol“, pošto se u toj zemlji uvek pominje Vijetnamski rat.

Mnoge američke marke poput „koka-kole“, bile su prisutne u Vijetnamu posle rata koji se završio 1975. godine ujedinjenjem zemlje. 

Vijetnam, foto 2.jpg 

Međutim, neke američke firme su napustile južni deo Vijetnama posle odlaska trupa SAD i ujedinjenja.

Sada se glavni lanci brze hrane nadaju da će, budući da životni standard raste, u potpunosti osvojiti tamošnje potrošače. 


Izvor: RTS

Нема коментара:

Постави коментар