28. 12. 2013.

Sjajno: Prvi električni helikopter uskoro će leteti nebom


Volkopter je prvi električni helikopter sa dva sedišta koji bi uskoro mogao da se vidi na nebu, a na internetu pronalazači su za samo tri dana skupili 1,2 miliona evra.

Umesto tradicionalnog motora s unutrašnjim sagorevanjem, koristi bateriju na napajanje, koja se nalazi na poleđini, i 18 rotora koji su smešteni na vrhu. Njegovi investitori kažu da će biti najekološkiji helikopter ikada napravljen. Takođe, tvrde da je i najsigurniji, jer postoji mala verovatnoća da će se srušiti ako motor zakaže.


Dizajn je toliko neobičan da su vlasti u Nemačkoj, gde je napravljen, morale da izmisle novu klasu letelica da bi dobili dozvolu za letenje. Kada Volkopter VC200 bude završen, moći će da leti na visini do 2.000 metara, vožnja bi trajala do jednog sata maksimalno, zbog baterije, a težina ljudi u letelici ne bi smela da pređe preko 450 kilograma.

Nakon uspešnog probnog testiranja prošlog meseca, pronalazači Tomas Senkel i Aleksandar Sosel stavili su na internet ponudu za investitore koji bi uložili novac. Uspeh je bio neverovatan i pobio je sve rekorde u Nemačkoj. Za samo dva i po sata su sakupili 500.000 evra, a konačnu sumu za tri dana.


Postoji već dosta ponuda za Volkopter iz celog sveta, a njegovi izumitelji se nadaju da će uskoro početi masovna proizvodnja ove neobične električne letelice.

Pogledajte video:



Izvor: Telegraf



Нема коментара:

Постави коментар