14. 12. 2013.

Apokalipsa uživo: Pogledajte kojom bi brzinom smrtonosni virus zahvatio ceo svet

 Svet bez epidemije

Koristeći shemu svetske mreže avio-prevoza teorijski fizičari su načinili model koji pokazuje kojom brzinom bi epidemija koja potekne iz jednog grada mogla da zarazi čitav svet. Ukoliko posle gledanja ovog zastrašujućeg videa dobijete želju da navučete hiruršku masku i gumene rukavice i da se zavučete ne neko izlovano mesto, ne možemo da vas krivimo. 

Teorijski fizičar Dik Brokman i njegov tim su napravili ovu simulaciju na osnovu hipotetičke epidemije koja bi imala slične karakteristike kao i pandemija svinjskog gripa iz 2009, a širila bi se u savremenom kontekstu globalizovanog sveta.  

Bolest počinje da se širi

Avionski saobraćaj svakodnevno preveze više od tri milijarde putnika na destinacije širom sveta, pokrivajući milijarde kilometara. Koncept koji leži u osnovi načinjene simulacije relativno je jednostavan: mada su neki gradovi možda međusobno bliži (na primer London i neki od manjih gradova u unutrašnosti Britanije), ljudi među njima putuju znatno ređe nego između nekih gradova koji su mnogo udaljeniji (London i Njujork). zATO je verovatnije da bi se bolest više, ili bar brže, širila preko mreže vazdušnog saobraćaja nego drumskim brodskim i drugim saobraćajem. 

Avionski saobraćaj omogućava veliku brzinu...

...i zahvata ceo svet
 
Kada je reč o širenju epidemija, pre svega treba odgovoriti na tri pitanja:

1) Kada će epidemija stiči na datu lokaciju?

2) Kolikom brzinom putuje?

3) Odakle potiče?

Imajući sve to u vidu i polazeći od pretpostavke da bi se epidemija širila pre svega vazdušnim putem, već spomenuti tim načinio je video koji imate pred sobom.

Pogledajte kako bi se brzo proširila zaraza:  


Izvor: Blic



Нема коментара:

Постави коментар