18. 12. 2013.

Najkontroverznije naslovnice Plejboja


Pre tačno 60 godina, 10. decembra 1953. godine, tada mlađani Hju Hefner objavio je prvi broj Plejboja, a tri meseca kasnije dobio je prvu porudžbinu za čak 50 000 primeraka.

Za objavljivanje prvog izdanja jednog od najpoznatijih časopisa svih vremena bilo je potrebno 7.600 dolara, a Hefner je novac pozajmio od prijatelja, porodice i investitora koji su verovali u njega.

Na prvoj naslovnici pojavila se Merilin Monro, koja je tada bila najpoznatija američka glumica.

"Pre 60 godina stvorio sam Plejboj, a namera je bila da dočara kulturne promene u Americi. Ponosan sam što slavimo ovu godišnjicu", rekao je Hefner.

Ipak, Plejboj je često bio na udaru kritike, stoga predstavljamo najkontroverznije Plejbojeve naslovne stranice.

 1. novembar 1975.


Samo godinu ranije Lari Flint objavio je prvi broj svog daleko žešćeg časopisa "Hasler", a Hefner je to doživeo kao početak nadmetanja koje su mediji prozvali "pubičnim ratom".

Ideja je bila da se objavi što izazovnija naslovnica, a ovo je bio Hefnerov pokušaj. Na naslovnici se pojavila Patriša Margot Meklejn, a mnogi i danas tvrde da je ovo možda njihova "najriskantnija" naslovnica. Iako, iz današnje perspektive, to ne izgleda tako.

2. decembar 2008.


Marija Florensiaj Onori pojavila se na naslovnici meksičkog izdanja neodoljivo podsećajući na devicu Mariju.

Oni koji znaju situaciju u Meksiku znaju i da poigravanje sa verskim simbolima nije naišlo na odobravanje. Uredništvo je primilo veliki broj pretećih mejlova svojih religioznih čitatelja, a Plejboj se izvinio zbog fotografije i naslova: "Volimo te, Marija".

3. Novembar 1980.


Tema "Žene američke vlade" pokazala se kao kontroverzan izbor, a objavljena je samo nekoliko dana pre nego je Ronald Regan ušao u Belu kuću.

Dve oficirke američke mornarice našle su se pred sudom zbog pojavljivanja na naslovnici, a portparol mornarice podržao je devojke - Darlin i Obri Rein.

4. april 2006.


Plejboj je 2006. uplovio u nepoznate vode kada su objavili prvo izdanje u Indoneziji. Iako naslovnica sama po sebi nije posebno šokantna, muslimani su protestovali i osudili širenje časopisa na njihovu zemlju.

Štaviše, Andhara Irli i Kartika Ganvan privedene su na ispitivanje, a glavni urednik indonezijskog izdanja završio je sa tužbom zbog kršenja zakona.

Nakon 11 brojeva, indonezijski Plejboj je ukinut.

5. mart 1994.


Njujorška policajka Kerol Šaja pojavila se na naslovnoj strani Plejboja, što su odlično prihvatili čitaoci, ali ne i gradske vlasti, koje su ovu dvadesetčetvorogodišnju policajku kaznile novčano sa 100.000 dolara.

6. mart 2006.


Kada su čitaoci Džesiku Albu proglasili najseksepilnijom zvezdom godine, Plejboj je ovu lepoticu odlučio da stavi na naslovnicu. Bez njene dozvole.

"Plejboj je prekršio moja prava i pokušao da uveri javnost da sam im dala dozvolu da moju fotografiju stave na naslovnicu, a to nije slučaj", rekla je Džesika.

7. septembar 1979.


Dve godine ranije, Plejboj je objavio listu najzgodnijih studentkinja, a 1979. je odlučio da ponovi istu priču i tada uključi čak 30 studentkinja.

To se nije svidelo feministkinjama koje su nakon ovog izdanja išle toliko daleko da su čak zatražile ukidanje časopisa.

"Ne mislimo da bi Plejboj smeo da ima dozvolu da eksploatiše žene. Oni zarađuju na eksploataciji", pisalo je u saopštenju.

8. avgust 1989.


Brendi Brant pojavila se naslovnici broja čija je glavna tema bila "Žene sa Vol strita".

Magazin "Tajm" kasnije je otkrio da čak sedam od devet žena koje su se pojavile u ovom broju nikada nije radilo na Vol stritu.

9. maj 1980.


Broj posvećen stjuardesama takođe je izazvao burne reakcije. Naime, Linda Džo Lener i Nensi Nahtigal suspendovane su zbog pojavljivanja u ovom broju.

Mnogi čitaoci su zaključili da je ovaj broj nešto najbolje što se dogodilo avio-kompanijama, ali to nije uverilo čelnike TWA-ja i Delte.

10. jul 2010.

 
Isus i grudi? Koga bi to moglo šokirati? Odgovor je - brojne crkve širom sveta.

Naime, portugalsko izdanje posvećeno pokojnom piscu i ateisti Žozeu Saramagu šokiralo je prvo crkvu, a onda i vernike širom sveta kojima se nije svideo editorijal sa tri gola modela i spasiteljem.

Izvor: B92








Нема коментара:

Постави коментар