31. 12. 2013.

Ovo može da se dogodi samo u Kini...


Kina poslednjih decenija beleži veliki privredni rast, međutim, tako nešto ne dolazi bez posledica koje mogu biti tragične, ali i smešne.

Među one smešne, ili samo čudne i bizarne, spadaju i neke od sledećih pojava, situacija i događaja.

1. Neke kompanije na svojim zgradama postavljaju mreže kako bi sprečile pokušaje samoubistava svojih zaposlenih.

2. Razna žrtvovanja samog sebe popularan su oblik protestvovanja u Kini. Kako bi sprečili samospaljivanja tokom protesta 2012. godine u Pekingu, vlasti su tamo postavile dežurne vatrogasce.

3. U Kini postoji državna rezerva svinjetine koja se pušta u prodaju kad cene izmaknu kontroli usled inflacije. Kina je napokon prestigla SAD i postala najveći svetski potrošač svinjetine.

4. Pljačkaši grobova kradu i prodaju leševe za "venčanje duhova". To je tradicija koja omogućava mladim muškarcima koji su preminuli pre nego što su uspeli da se ožene da ipak stupe u brak, međutim, četvorica muškaraca prodali su deset leševa bez pristanka njihovih porodica i zaradili 39 hiljada dolara.

5. U Kini ne možete da na televiziji pevate državnu himnu ako niste dovoljno "slatki", čak iako je vaše izvođenje besprekorno. Na Olimpijadi u Pekingu, devojčica Jang Peiji, prava pevačica, navodno nije bila dovoljno slatka da se pojavi na televiziji pa je ona pevala iza kamera dok je usne pod svetlima reflektora pomerala mnogo slađa Lin Miaoke. "Publika će shvatiti da je to od državnog interesa", rekao je muzički urednik Čen Kuigang.

6. Postalo je izuzetno skupo graditi groblja u Kini, pa zato vlasti porodicama daju podsticaje da sahranu obave na pučini mora. Podsticaji ponekad dosežu čak i preko hiljadu dolara.

7. Ljudi grade kuće na vrhovima solitera, pogotovo u velikim gradovima. Ova divlja naselja obično se ruše nakon što vlasti za njih saznaju, ali vlasnici nekih od njih upućeni su da sami sruše svojih ruku delo što ponekad godinama odbijaju boreći se za svoje nekretnine sudskim sporovima.

8. Bračni parovi se razvode kako bi izbegli plaćanje poreza. Kineska je vlada uvela porez od čak 20 posto na zaradu od prodaje kuća ili stanova, pa se zato parovi koji poseduju više od jednog doma razvode i po jednu nekretninu prepisuju na sebe kako bi mogli da ih prodaju bez plaćanja poreza državi.

9. Bogataši imaju svoje dvojnike koji se umesto njih pojavljuju na suđenjima a ponekad čak izvršavaju i njihove zatvorske kazne.

10. Kineski bogataši nedavno su počeli da ulažu u uzgoj i trgovinu oraha, a uskoro su se pojavili i vešti prevaranti koji su počeli da prodaju "krivotvorene" orahe, ispunjene cementom.

11. Čak 93 Kineza su uhapšena zbog širenja glasina o apokalipsi koju je predvidelo pleme Maja. Jedan je čovek potrošio čitavu svoju životnu ušteđevinu na gradnju velike barke u koju bi se sakrio od apokalipse.

12. Jang Jing bavi se pronalaskom savršenih muževa i žena, i to u tržnim centrima. Bogati Kinezi troše na desetine hiljada dolara na Jingove usluge u nadi da će im on pronaći idealnu suprugu.

Izvor: B92

Нема коментара:

Постави коментар