28. 12. 2013.

Ima spasa za amurskog leoparda


Amurski ili sibirski leopard, veoma retka vrsta leoparda koja živi na dalekom istoku Rusije veliki je dobitnik prema ovogodišnjem bilansu Svetskog fonda za prirodu (WWF) o zaštiti ugroženih vrsta.


Prema spisku koji je ova organizacija objavila, populacija amurskog leoparda se povećala 50 odsto u odnosu na broj pre pet godina.

„To je brilijantan uspeh, iako je ukupan broj životinja mali, sa samo 50 jedinki“, navodi se u saopštenju.


Reč je o životinji koja živi u pograničnoj oblasti između Rusije, Kine i Severne Koreje. Tražena je među lovokradicama zbog njenog posebno lepog tačkastog krzna.

Broj amurskih leoparda se povećao uglavnom zbog osnivanja novog nacionalnog parka na ruskom dalekom istoku, navode predstavnici Fonda i ukazuju na to da ova divlja mačka spada među najređe sisare na planeti.

Na drugom kraju skale nalazi se nosorog, koji je 2013. godine veliki gubitnik među zaštićenim životinjskim vrstama, prema oceni stručnjaka WWF-a.

Tokom poslednjih 12 meseci, 919 nosoroga, odnosno 50 odsto više nego 2012. godine nezakonito ulovljeno je samo u Južnoj Africi, što je tužan bilans.


Ovaj podatak pokazuje da krivolov na svetskom nivou izmiče svakoj kontroli. Lovokradice čine deo kriminalnih organizacija, opremljene su uređajima za noćni lov, helikopterima i automatskim puškama.

Na crnom tržištu rog nosoroga se prodaje za više od 16.300 evra po kilogramu i posebno je tražen u azijskim zemljama.

Prema navodima Međunarodne unije za zaštitu prirode 21.286 životinjskih i biljnih vrsta u svetu su pod pretnjom nestanka zbog klimatskih promena, poljoprivrede ili nelegalne trgovine.


Izvor: RTS


Нема коментара:

Постави коментар