25. 12. 2013.

Šta je zaista bila Vitlejemska zvezda koja je vodila mudrace ka Isusu?

 Đotova slika "Poklonjenje mudraca" pokazuje tri mudraca kako se klanjaju pred bebom Isusom, a iznad njih sija Vitlejemska zvezda prikazana kao kometa

Prema Bibliji, Vitlejemska zvezda se pojavila na nebu i dovela tri mudraca ka mestu rođenja Isusa Hrista, a naučnici i dalje pokušavaju da odgonetnu da li je ona zaista postojala i šta je ustvari bila.

U jevanđelju po Mateji je navedeno da je rođenje Isusa Hrista najavila pojava velike sjajne zvezde na istoku iznad Vitlejema.
 
Vekovima nakon pisanja svetog Mateje, astronomi su ponudili različita objašnjenja o tome šta se zaista moglo videti na nebu uoči početka nove ere.
 
Prema mišljenju australijskog astronoma Dejvida Reneke, Vitlejemsku zvezdu su “činile” planete Jupiter i Venera, koje su druge godine pre nove ere u jednom periodu bile toliko blizu da su izgledale kao jedan svetleći objekat.
 
Između treće i druge godine pre nove ere bilo je više konjukcija planeta (pojava kada dva ili više nebeskih tela posmatrana sa Zemlje izgledaju veoma blizu jedno drugom) i uglavnom je jedna od njih bila Jupiter, najveća planeta našeg sunčevog sistema.

Komete su jedno od omiljenih objašnjenja
 
Druga mogućnost jeste konjukcija Jupitera i zvezde Regulus. Kako kaže astronom Mark Tompson iz Kraljskog astronomskog društva, ova dva nebeska tela su tri puta bila u konjukciji u toku treće i druge godine p.n.e.

On smatra da, ako su biblijski mudraci postojali, da su bili pod uticajem astrologije i da je u tom slučaju blizina Jupitera – “kralja planeta” i zvezde Regulus, čije ime znači “kralj” ili “vladar” sigurno za njih značila najavu rođenja kralja ili božijeg sina.
 
Jedno od najčešćih objašnjenja za Vitlejemsku zvezdu jeste da se radi o kometi, na primer Halejevoj koja se videla na nebu 12. godine p.n.e. ili kometi koju su pete godine pre nove ere opisali astronomi u Kini.

Astronomi ukazuju i na mogućnost supernove
 
Komete su omiljeno objašnjenje jer osim što su sjajne imaju i rep koji može da se protumači i kao strela koja pokazuje neko određeno mesto.
 
Neki astronomi predlažu mogućnost da se radi o ‘novi’ ili ‘supernovi’ ( dve različite vrste eksplozije zvezde) koja je u to vreme možda bila vidljiva sa Zemlje.
 
Jedna od takvih mogućnosti je pojava ‘nove’ koja je izgledala kao nova zvezda u sastavu sazvežđa Orla o kojoj su četvrte godine p.n.e. pisali bliskoistočni astronomi.


Izvor: Blic
 

 

Нема коментара:

Постави коментар