30. 10. 2013.

Za sreću: Islanđani nosili pantalone od kože mrtvih ljudi


Čarobnjaci sa Islanda nosili su u 17. veku pantalone od ljudske kože, iz uverenja da će im one doneti bogatstvo. Koža je morala da se dobije uz saglasnosti vlasnika iste za života, a da se odere sa njegovog mrtvog tela neposredno posle ukopa. Nakon toga neprekidno bi se nosila preko sopstvene kože.

U muzeju Magije i veštičarenja u Holmaviku na Islandu, nalaze se poslednje nekropantalone, koje je prema legendi nosio prijatelj preminulog.

Prema legendi, između dva prijatelja sklapan je morbidan dogovor – da se po smrti jednog, drugi okoristi njegovom kožom, kako bi mu donela bogatstvo.

Ritual bi išao ovim tokom: po smrti jednog od prijatelja, drugi bi iskopao njegovo telo i odrao kožu od struka naniže, ali uz obaveznu pažnju da se koža ne pokida.


Zatim bi na praznik morao da ukrade novčić od udovice i stavi ga u mošnice pantalona, zajedno sa hartijom na kojoj bi bio ispisan magijski znak.

Pantalone su time bile magijski osposobljene, i trebalo ih je jedino još obući.

Navodno bi jednom navučene pantalone odmah srasle sa telom i nikada ne bi bile skidane.

Vlasnik pantalona imao je obavezu da pantalonama pronađe naslednika pre smrti, i to tako što bi novi vlasnik stavio nogu u nogavicu, dok stari vlasnik još nije skinuo drugu.

Prema verovanju, nekropantalone bi tako donosile novac generacijama posle smrti vlasnika.

Pogledajte video-snimak:


Izvor: Telegraf

Нема коментара:

Постави коментар