11. 10. 2013.

Lovci se izvinili zbog ubistva belog losa, svetinje Indijanaca

Lovci su fotografiju prvo objavili na Fejsbuku, ali su je zbog gneva urođenika sklonili

Tri lovca iz Nove Škotske, u Kanadi, pokušavaju da poprave štetu koju su načinili kada su ubili retkog albino losa kog pripadnici indijanskog plemena Mikmak smatraju svetom životinjom.

Neimenovani lovci koji su ubili losa u vrletima Kejp Breton, tvrde da nisu znali da će njihov trofej izazvati toliko negodovanje među Mikmakima, starosedelačkom plemenu čiji pripadnici smatraju da su albino stvorenja zapravo duhovna bića.

Problem je prvi uočio Džim Hnatijuks, kada su lovci doneli lešinu u njegovu radnju za prepariranje. Lovci su odlučili da kožu belog losa predaju Mikmakima kako bi mogli da je iskoriste za plemenske ceremonije i proslave koje počinju sledeće nedelje.
 
Članovi udruženja Prvi narodi ljutito su reagovali kada su se pojavile fotografije sa lovcima i njihovom lovinom na društvenim mrežama.

Fotografije ubijene životinje izazvale talas gneva kod plemena Mikmak

Iako zakonom nije zabranjeno loviti bele losove u toku lovačke sezone, Mikmaki smatraju da se time krši nepisano pravilo vezano za njihovo kulturno nasleđe koje traje generacijama.

Poglavica Bob Gloudi, član Prvih naroda iz Milbruka, kaže da kao zaštita svetih životinja za sada jedino služi tradicija, ali da se nada da će uskoro biti donet zakon koji će ih štititi.


Izvor: Blic

Нема коментара:

Постави коментар