19. 10. 2013.

„Selo kanabisa“ u planinama Albanije


Meštani Lazarata, sela u Albaniji, godišnje proizvedu oko 900 tona marihuane. Iako je ovaj posao ilegalan, obavlja se uz prećutnu saglasnost vlasti.

Meštani Lazarata obrađuju marihuanu

Ekipa televizije Dojče vele obišla je „selo kanabisa“ među planinama južne Albanije, a polja marihuane nalaze se svuda unaokolo.

Gotovo svih šest hiljada meštana živi od marihuane koja je ilegalna, ali objašnjavaju da zakoni u ovim krajevima ne vrede i da policija nikada ne dolazi.

„Imaju jednu vrstu zaštićene zone u koju niko ne sme da uđe. Pucali su na one koji su pokušali, a neki se uopšte nisu vratili“, rekao je za Dojče vele lokalni novinar Telnis Skuči.



Novinari su bili gosti porodice Dušku, koja je u ovom „biznisu“ već 10 godina.

„To je težak, iscrpljujući posao, od aprila do decembra. Najpre sadimo i okopavamo, a biljke se svaka dva dana moraju zalivati. Ni žetva nije ništa lakša. Sve radimo sami“, rekla je Zamira Dušku, koja nešto poput poslovođe porodičnog posla.

O zaradi nerado priča, ali njene radnice tvrde da zarađuju šest puta više nego za uobičajene poslove u tom kraju.


Zamira Dušku

Sumnja se na kompleksnu vezu meštana, vodećih političara i narko-klanova iz zapadne Evrope. Italijanski poreski istražitelji nadletali su plantaže kako bi imali uvid u razmere kriminala i moguće zarade.

Izračunali su da seljaci u Lazaratu godišnje proizvedu oko 900 tona marihuane, tržišne vrednosti od otprilike 4,5 milijardi evra.



Policija, koja se može sresti tek u susednim mestima, prošle godine zaplenila je svega četiri tone marihuane, što nije sprečilo bivšeg šefa policije da se time pohvali novinarima.

Stanovnici okolnih mesta nisu zadovoljni takvim odnosom policije. Naime, u stambenu četvrt, kilometar od Lazarata, često zalutaju meci i lokalno stanovništvo zna da meštani Lazarata pucaju na neželjene goste.


„Da je vlada htela da zaustavi proizvodnju, to bi odavno učinila, ali država ima svoje interese i sama zarađuje od prihoda od droge“, zaključila je Zamira.



Izvor: RTS

Нема коментара:

Постави коментар