22. 10. 2013.

Umetnički srednji prst za češkog predsednika


Kontroverznog češkog umetnika Davida Černog toliko nervira sadašnji češki predsednik Miloš Zeman da je ispod prozora predsedničkog zamka Hradčani, nedaleko od Karlovog mosta u Pragu na Vltavi usidrio ogromnu ljubičastu ruku u vulgarnom gestu uperenom prema zamku.

Ljubičasta šaka sa srednjim prstom uzdignutim i uperenim u međunarodno razumljivom vulgarnom gestu doplovila je jutros sa prvim zracima sunca iz Centra savremene umetnosti „Mit faktori“.

David Černi je medijima poslao SMS poruku u kojoj je vulgarnim rečima objasnio koliko mu već smeta predsednik Miloš Zeman i, kako je napisao, njegova proboljševička praksa koja podriva principe demokratije.

Predsednik Miloš Zeman

Slavu u Češkoj stekao je zahvaljujući kontroverznim umetničkim delima ubrzo nakon što je devedesetih godina u ružičasto ofarbao stari sovjetski tenk u centru Praga, spomenik sovjetskim vojnicima koji su u Drugom svetskom ratu poginuli oslobađajući češku prestonicu.

Černi se proslavio i u Evropi u vreme češkog predsedavanja Evropskom unijom 2009. godine kada je uvredio pola članica delom „Entropa“ u sedištu EU u Briselu na kojem je razne zemlje prikazao preko predrasuda koje o njima imaju Česi.

Gradske vlasti saopštile su da postavljanje kipova i instalacija na Vltavi nije u njihovoj nadležnosti te kao što nisu mogli da odobre postavljanje vulgarne poruke namenjene predsedniku Zemanu, ne mogu ni da narede da se ukloni.


Izvor: RTS

Нема коментара:

Постави коментар