9. 10. 2013.

Jedno drvo, a 250 vrsta jabuka!


Ukoliko volite jabuke onda je Pol Barnet vaš čovek. Ima oko 250 vrsta jabuka koje bere i sve su na jednom drvetu! Ne, nije nikakav trik, a nije ni genetski inženjering.

U stvari jeste donekle genetski inženjering, ali onaj prirodni - kalemljenje, i to 24 godine preciznog rada! Svake zime Pol bi razvijao svoju „superjabuku“ u dvorištu u Čidamu, u zapadnom Saseksu.

Na drvo su kalemljene i retke sorte poput „vitington filbasketa“ i „idis magnuma“.

Pol Barnet među jabukama

„Počeo sam da radim u staračkom domu sa hektarima zemlje na kojima se nalazilo oko 90 vrsta jabuka“, objašnjava Pol svoju opčinjenost ovom aromatičnom prirodnom poslasticom.

„Želeo sam da uzgajam sopstveno drveće, ali nisam imao dovoljno zemlje da posadim toliki broj jabuka, pa sam počeo projekat porodičnog drveta, gde mogu da imam sve vrste na malom prostoru“, ističe Britanac.


Prema njegovim rečima, na drvetu se nalaze i jabuke za kolače i pite, one koje se koriste za rakiju i one koje su odlične da se odmah jedu.

„Svake godine dobijem nekoliko jabuka od svake vrste. Sjajno je kada vidite sve te različite sorte koje čine krošnju neverovatno raznobojnom“, kaže Pol.


Neke grane je morao da podupre letvama kako grane ne bi pukle pod težinom plodova.


Izvor: RTS




Нема коментара:

Постави коментар