4. 10. 2013.

Stalaktiti među oblacima!


Pećinski sistem Er Vang Dong, u kineskoj provinciji Čungking, toliko je velik da ima sopstveni klimatski sistem, zajedno sa oblacima i maglom.

Kinesko čudo prirode prvi put su posetili strani speleolozi i stručnjaci, a usput su fotografisali ogromne i visoke pećinske zidove.

Uprkos tome što su neke od pećina već koristili rudari, oni nikada nisu zalazili dublje, pa je ogromni podzemni prostor ostao relativno neistražen.


Kada su speleolozi prvi put ušli dublje otkrili su prostor toliko veliki da je u njemu delovala posebna mikroklima, sa oblacima i maglom.

Britanski fotograf i speleolog Robi Šon bio je jedan od 15 istraživača koji su proveli mesec dana u istraživanju pećinskog sistema.


„Neke od pećina su ranije koristili rudari, ali u oblasti oko ulaza. Pećine nikada ranije nisu istražene. Svi glavni prolazi su duboko pod zemljom. Nikada ranije nisam video oblak unutar pećine. Debeli oblaci i magla nalazili su se u gornjoj polovini pećine“, rekao je Šon.


Otkriveni sistem nije jedini koji sadrži oblake, a unutar mreže, koja obuhvata površinu od 51.000 kvadratnih metara, nalaze se i reke i vegetacija.

Neke od pećina imaju velike i široke ulaze, u neke se ulazi roneći, dok se u neke ulazi vertikalno i pomoću užeta.



Izvor: RTS





Нема коментара:

Постави коментар