24. 10. 2013.

14 stvari na kojima Amerika zavidi Evropi


Stanovnici Starog kontinenta redovno vole sebi da laskaju da su prefinjeniji, kulturniji, obrazovaniji i u još mnogo drugih područja bolji od Amerikanaca – i to nije nikakva novost. Ali kad se takvi zaključci serviraju iz američke perspektive, onda je zanimljivo videti zbog kojih razloga to i oni misle.

Hafington Post napravio je upravo to: spisak koji služi kao dokaz da su Evropljani bolji od Amerikanaca.

1. Zdravstveni sistem
Sasvim je logično da je ovo prva stavka, budući da se radi o trenutno gorućem pitanju u SAD-u. I dok se američki kongres bori s ‘Obamacareom’, u Evropi postoji niz primera puno efikasnije rešenog zdravstva. SAD bi mogle puno toga da nauče od Španije, Italije, Švajcarske, Švedske, jer su sa ovakvim sistemom gore jedino od Srbije i Brazila, piše Hafington Post.

2. Sirevi

Evropa proizvodi čuda kao što su grojer, parmezan, feta. Za to vreme mi imamo žutu nedefiniranu masu koja predstavlja Amerikance.


3. Javni prevoz

Dok u Evropi postoje brzi metroi i javni autobusi, u SAD-u ćete se zabaviti “čekajući tri sata na javni prevoz” ako živite bilo gdesem Njujorka, Čikaga i Vašingtona.

4. Dugovečnost

Prosečna životna starost u Švajcarskoj i San Marinu je 83 godine. Četiri evropske države izjednačene su sa 82 na drugom mestu. Šta više, 24 evropske zemlje smestile su se na spisku ispred SAD-a koje su tek 33.

5. Fudbal

Evropske nacije su osvojile 10 od 19 Svetskih prvenstava, predvođene Italijom, Nemačkom i Španijom. I ne morate čekati četiri godine na fudbalsku magiju – finale Lige šampiona 2012. godine privuklo je 150 miliona gledalaca, a Super Boul 2013. godine 106 miliona. Amerikanci se nisu kvalifikovali za Svetsko prvenstvo 40 godina posle 1950. godine. Najbolje su se plasirali prve godine kada su učestvovali, 1930, i to su bili treći”.

6. Odmor

U vrhu zemalja u svetu kojima je najbolje što se tiče odmora, prvih sedam je iz Evrope. Austrijanci imaju 35 plaćenih neradnih dana godišnje. I niko ih ne kritikuje da su lenji. Za to vreme, SAD je jedina razvijena država u kojoj plaćeni odmor i praznici nisu propisani zakonom”.

7. Čokolada

Belgija i čokolada praktički su sinonimi. Čokoladice “M&Ms” su u redu, ali nisu ni do kolena poslasticama iz Brisela.


8. Politički seks skandali

Žurke ‘Bunga bunga’ mogu dovesti političara u probleme. Ali u većini slučajeva njihove vanbračne afere ne znače puno glasačima. Samo pogledajte čudnu sagu francuskog predsednika i njegove partnerke Valerije Triervejler. Bivša supruga predsednika Holandea, Segolen Rojal, mogla je da bude predsednica 2007. godine, ali izgubila je od Sarkozija. A onda je izgubila Holandea zbog Triervejler. A da ne spominjemo da se Sarkozi razveo i ponovo venčao dok je bio predsednik. S druge strane, imate Amerikance poput Marka Sanforda koji je u javnosti plakao zbog svog neverstva, čineći priču još manje zanimljivom.

9. Mere

Evropljani upotrebljavaju metrički sistem. I  ako znate da množite sa deset znate i koja je iduća veća jedinica. S druge strane: ima tri kašičice u jednoj supenoj, 16 supenih u šolji, dve šolje u pinti, dve pinte u četvrtini i četiri četvrtine u galonu. U stopi je 12 inča, tri stope su jard i 1760 jarda milja (ili 5.280 stopa). 144 četvornih inča nalazi se u četvornoj stopi, a 43560 četvornih stopa u akru…

10. Golotinja u medijima

Osim golotinje u kraljevskoj obitelji, u Evropi to jednostavno nije velika stvar. A u Americi svako iznad 15 godina zna kako je ‘Nipplegate’ (trenutak u kojem je svet video dojku Dženet Džekson koju je Džastin Timberlejk otkrio na Super Boulu) otvorio vrata novoj eri američkog puritanizma.


11. Ekonomični automobili

U Evropi vam se niko ne smeje ukoliko vozite automobil koji je samo malo veći od kade, zato što i oni sami verovatno voze sličan auto. S druge strane, mi u Americi smatramo da naše mleko iz prodavnice mora da bude transportovano u tenkovima do kuće.

12. Automobilske trke

Evropljani imaju priliku da gledaju Formulu 1 i sve te bolide kako pri neverovatnim brzinama ulaze u krivine i šikane, dok u Americi gledamo NASCAR gde vozači samo idu ukrug.

13. Zamkovi

Drevni ostaci raznih kraljevstava, mnogi od zamkova u Evropi napravljeni su pre nego što je Kolumbo otkrio Ameriku. Cela Evropa prošarana je ovim neverovatnim zdanjima iz drugog vremena. U Americi jedini zamak koji nam je poznat jeste Pepeljugin i potrebno je da platite ulaznicu za Diznijev svet od 92 dolara kako biste ga videli.


14. Uživanje

Duži ručak u kafeu u Parizu, sijesta na suncu u Španiji ili lagano pijuckanje vina na terasi u Italiji – vrlo je teško reći da se u Evropi stvari rade na pogrešan način. S druge strane, Amerikanci su stalno u žurbi. Ukoliko ne odgovorite na mejl u roku od 10 minuta, klijenti već razmišljaju o podnošenju izveštaja o nestaloj osobi.

Izvor: Novi magazin





Нема коментара:

Постави коментар