2. 11. 2013.

Ovaj čovek je neuništiv

Jusuf Alčagirov

Jedna od antologijskih rečenica filma Ko to tamo peva glasi: „Ovaj čovek je neuništiv“. Reči koje su se odnosile na lik Bate Stojkovića bez problema mogu da se odnose i na ruskog 80-godišnjeg pastira Jusufa Alčagirova, koji je preživeo napad medveda i pad sa litice.

Naime, poveći mrki medved prišao Alčagirovu u njegovom malinjaku u regionu Kabardino-Balkarija. Međutim, životinja se nije nadala da će ruski pastir tako žestoko početi da se brani.

Alčagirov je udarajući medveda rukama i nogama uspeo da je obori na zemlju, ali se meda potom razljutio i gurnuo pastira sa litice, nakon čega je pobegao.

Ono što bi većini ljudi bilo poslednji dan života nije značilo kraj sa Alčagirova. Hospitalizovan je sa velikim brojem modrica, ugriznim ranama i četiri polomljena rebra, a pušten je kući posle nekoliko dana.

„Imao sam mnogo sreće. Najbitnije je da sam ostao sabran. Da sam počeo da bežim medved bi me sigurno ubio“, istakao je pastir.


Medvedi retko napadaju ljude, a većina sukoba se dešava ako su isprovocirani ili gladni. Poslednjih meseci napadi medveda su učestaliji jer često zalaze u sela u potrazi sa hranom, koje u prirodi nema dovoljno zbog velikih poplava koje su zadesile region.

U regionu Jakutije, u jednom gradu je već prijavljeno šest upada medveda, a gladne životinje ulaze u kuće tražeći hranu.





Izvor: RTS


Нема коментара:

Постави коментар