25. 11. 2013.

Mao Cedungova koverta prodata na aukciji za milion dolara

Mao Cedung (1893-1976)

Koverta koju je bivši kineski lider Mao Cedung svojeručno ispisao i poslao dvojici funkcionera, od kojih je jedan otac Boa Silaja, nedavno osuđenog na doživetnu robiju zbog korupcije, prodata je na aukciji u Pekingu za više od milion dolara.

Kako prenosi AFP, koverta na kojoj crnim mastilom piše "za gospodu Fua Jišenga i Boa Jiboa", kupljena je juče za 6,55 miliona juana (1,08 miliona dolara), doduše, prazna, bez dokumenta koji se u njoj nalazio, u skladu sa vladinim preporukama da pisma lidera ne mogu biti predmet kupoprodaje.

Bo je bio visokorangirani revolucionarni general koji se borio protiv nacionalista Čank Kaj-Šeka i Japanaca. Uhapšen je i mučen u zatvoru tokom Maove kulturne revolucije, sedamdesetih godina prošlog veka.

Posle Maove smrti i dolaska na vlast Deng Sijaopinga, Bo Jibo je rehabilitovan i postao jedan od najmoćnijih ljudi u Kini, jedan od tzv. "partijskih besmrtnika" čiji se uticaj na državne poslove osećao do kasnih 1990-ih.

"Kovertu je izdao Revolucionarni vojni komitet Centralne narodne vlade. Veoma je retka i dobro očuvana", kazao je predstavnik aukcijske kuće "Čajna gardian" koja je organizovala licitaciju

Pomenuti komitet, koji je oformljen na samom početku Narodne Republike Kine, bio je prethodnica današnje moćne Centralne vojne komisije.


Izvor: Blic

Нема коментара:

Постави коментар