26. 11. 2013.

Beležnica Džima Morisona procenjena na 300.000$


Beležnica u kožnom povezu koja je pripadala Džimu Morisonu biće ponuđena na aukciji idućeg meseca u Los Anđelesu.

Kako prenosi "Tajms", Morison je u njoj beležio svoje misli i sudeći po tome koliko su zbrkane, veruje se da ih je pisao pod uticajem teških opijata.

Beleške nekadašnjeg pevača grupe "The Doors", koji je preminuo u Francuskoj kada je imao 27 godina, kreću se od poezije do lične filozofije i veruje se da će beležnica dostići cenu od 300.000 dolara.

Na prvoj strani stoji: "Da li ćemo pokvariti najbolje tajne života ili ćemo pomoći da se oslobodi nova vrsta čoveka?"

Drugi unos je manje lucidan: "Vizije materice. Unutrašnje vizije. Kiklopovo srednje oko".

Na poslednjoj strani su Morisonova razmišljanja o filozofiji umetnosti. "Umetnost je kompromis, prostrana pustara" a lepota je "apsolutna, ukorenjena u deintegrisanoj percepciji - predmeti lišeni svake svrhe i začenja".

Morison je preminuo 1971. od, kako se veruje, predoziranja ali je uzrok smrti i dalje pod znakom pitanja. Beležnicu je pisao kada je počeo da živi sa devojkom Pamelom Kurson, a posle nejgove smrti ostala je u vlasništvu menadžera Bia Sidonsa koji ju je 1984. dao Grejamu Nešu koji je sada i prodaje.

Portparol aukcijske kuće "Profiles in History", Džo Madalena kaže da su beleške bizarne i bez autora nemoguće ih je razumeti ali kada je reč o rokenrol uspomenama, među najboljima su.

"To je prozor u um Džima Morisona. Najbliže što ćemo saznati šta mu se motalo po glavi pre nego što je preminuo".

Aukcija je zakazana za 18. decembar.


Izvor: B92

Нема коментара:

Постави коментар