19. 11. 2013.

Verovali ili ne: Na ovom drvetu rastu pare


Stara narodna poslovica “Pare ne rastu na drvetu” mogla bi da padne u vodu, jer u Škotskoj postoji drvo koje obiluje novcem, tačnije novčićima kojim je prekrivena čitava njegova kora.

Naime, u drvo, na stazi Pik Distrikt, prolaznici su kamenjem zakucavali novčiće verujući da će im oni doneti sreću.


 - Kad sam prvi put video stablo, nisam znao o čemu se radi niti zašto je drvo prekriveno novčićima. Zatim sam saznao da je stablo ranije služilo kao drvo želja – rekao je Meurig Džons, agent za prodaju nekretnina u ovoj oblasti.

Nekad se verovalo da su duhovi živeli na drveću pa su oni često bili kićeni slatkišima i poklonima, a ovaj običaj se u katoličkim zemljama zadržao do danas, a praktikuje se u vreme Božića.

Međutim, verovanje da se ostavljanjem novčića daruju božanstva datira stotinama godina, ali je prizor ovakvog ” drvenog svetilišta” veoma redak.


Verovanje o čudesnom drvetu koje leči i ispunjava želje nakon što stavite novčić u njega datira od 1700. godine iz Škotske. Legenda kaže da će se bolesna osoba koja ubaci novčić u drvo izlečiti, kao i da će ona koja izvadi novčić razboleti.

Takođe, prema verovanju, zaljubljeni mladić koji zakuca novčić jednim udarcem u drvo dobiće poljubac od svoje drage.


Nije poznato da li je drveće zaista ispunjavalo želje onih koji su ostavili novac u njegovom stablu, ali sigurno je da je mnogim umetnicima ono bilo inspiracija za stvaranje, pa je tako i čuvena Joko Ono drvo želja koristila u svojim umetničkim delima.


Izvor: Telegraf




Нема коментара:

Постави коментар