24. 11. 2013.

Prodao suvenir iz rata – Hitlerove albume!

 Žerbi sa albumima

Hitler je albume, u kojima su fotografije i poruke divljenja, dobio na poklon od svojih pristalica 1930-ih i početkom 1940-ih godina.

Dva albuma su u crvenom kožnom povezu, sa ugraviranim orlom, simbolom Rajha, na naslovnoj strani.

Albumi su prodati na aukciji u Roš-sir-Jonu, na zapadu Francuske. Kupila ih je jedna osoba, koja je za njih platila 10.100 evra, preneo je AFP.

Pol Žerbi (92), koji je uzeo albume iz Hitlerovog letnjikovca u Berghofu, na Alpima, u južnoj nemačkoj pokrajini Bavarskoj, rekao je da će novac dobijen od prodaje pokloniti unucima.

Žerbi, koji je bio vodnik u Drugoj oklopnoj diviziji francuske armije, objasnio je da je u Berghof stigao 4. maja 1945. godine, četiri dana pre kraja rata i četiri dana pošto je Hitler izvršio samoubistvo u Berlinu.


„Bili smo prvi... Amerikanci su stigli malo kasnije“, objasnio je veteran. „Za nas, to su bile divne uspomene jer je bilo sjajno doći u Hitlerovu kuću na kraju rata, posle svega što je on uradio.“

Žerbi je naveo da su francuski vojnici, tokom dva dana provedena u Berghofu, probali i „veliki broj odličnih francuskih vina“ koja su našli u vili.

„Moja deca nisu želela albume, tako da sam pomislio da bih mogao da dobijem nešto za njih. Mnogi moji prijatelji su prodali razne stvari, posebno posle rata.“


Izvor: RTS

Нема коментара:

Постави коментар