17. 11. 2013.

Preglasan seks riba uznemirava žitelje Sauthemptona


Stanovnike Hajta, dela britanskog primorskog grada Sauthemptona, iz noći u noć budi neobično brujanje koje traje od 10 uveče pa sve do jutra, i koje nekima smeta toliko da su se na spavanje privremeno preselili kod prijatelja.

U nastojanju da utvrde uzrok ove noćne misterije, naučnici su preduzeli obimno istraživanje, a rezultat je bio da uzrok zvuka najverovatnije predstavlja seksualni život riba žabovki, koje iz noći u noć vode ljubav u obližnjem zalivu.

Ribe su, naravno, već poslovično neme, ali žabovke su specifična vrsta riba dvodihalica (otud i ime), donekle nalik vodozemcima, čiji mužjaci u vreme parenja ispuštaju karakteristični zvuk kojim privlače ženke i ukazuju im na svoje prisustvo, slično kao žapci.

Ovo oglašavanje može da potraje satima i često postaje sve glasnije i glasnije, jer se mužjaci međusobno nadmeću i pokušavaju da jačinom zvuka nadjačaju rivale. Prisustvo gradskog naselja u neposrednoj blizini pritom još više "zaoštrava situaciju", jer brujanje ovih neobičnih riba postaje još glasnije zbog odjeka među zgradama i usidrenim brodovima.

Posmatrači koji prate situaciju tvrde da je zvuk koji se može čuti u vodama Sauthemptona veoma sličan takozvanom "brujanju zapadnog Sijetla", koje je u ovo doba prošle godine mučilo delove tog američkog grada.


Izvor: 24 sata

Нема коментара:

Постави коментар