26. 11. 2013.

Pročitajte kako: Ukrala 5 miliona dolara, menjajući 2-3 slova!


Efonija Grin (44), žena koja je donirala venčanice za buduće supruge vojnika, ukrala je 5,1 milion dolara od medicinske neprofitne organizacije. Grin je radila pri Udruženju američkih medicinskih fakulteta kao asistent u administraciji za 56.000 dolara godišnje, vodeći paralelno svoj salon venčanica u blizini Vašingtona.

Ona je pozvana da se u ponedeljak, u američkom Okružnom sudu u Vašingtonu, izjasni u vezi sa jednom od najvećih pronevera neprofitnih organizacija, o čemu je advokat optužene odbio da komentariše.

Do “zarade” je dolazila registrujući lažne kompanije kojima je dodeljivala imena veoma slična onima sa kojima Udruženje sarađuje. U Udruženju je imala pristup ključnom finansijskom sistemu, pa je mogla da kreira fakture saradnika, za koja je uspešno dobijala odobrenje, ali fakture nikada nije slala njima, već sebi.

Bilo je potrebno samo da preprave 2-3 slova da bi dobila naziv svojih nelegalnih kompanija, što niko godinama nije primećivao.


Dugogodišnja malverzacija otkrivena je kada je banka odbila uplatu u iznosu od 113.000 dolara, uvidevši neispravnost na broju fakture, o čemu je odmah obavestila Udruženje.

Darel G. Kirč, predsednik Udruženja, izjavio je da je kolektiv duboko razočaran postupkom svoje koleginice, jer je pre ovog neprijatnog saznanja važila za jednu od najdivnijih i najplemenitijih osoba u okruženju.

Poučena iskustvom, ova kompanija je pooštrila kontrolu revizorskog i računovodstvenog sektora.


Izvor: Telegraf


Нема коментара:

Постави коментар