30. 11. 2013.

Ledi krv: Spustite se u mračno podzemlje "grada svetlosti"


Pariz, “grad svetlosti”, kulture, šopinga i umetnosti, krije mračno i jezivo podzemlje ispunjeno milionaima ljudskih kostiju – Pariske katakombe.

Na 20 metara ispod površine Pariza krije se zamršeni niz tunela koji su u vreme Rimskog Carstva bili kamenolomi na periferiji tadašnjeg grada. Kako se krečnjak vadio iz tunela kamenoloma, grad je rastao, sve dok se nije toliko proširio da su građevine počele da se grade i iznad samih tunela. Danas se veruje da su tuneli dugački oko 300 kilometara, a većina je još uvek ostala neistražena.

Mračni i napušteni lavirint tunela je dovoljno jeziv sam po sebi, ali ono što ga čini još bizarnijim je oko 6 -7 miliona posmrtnih ostataka koji su u njima smešteni u 18. veku.


Kako je broj stanovnika Pariza konstantno rastao, tako su i slobodne parcele nestajale – jedna po jedna – sve dok se konačno nije stiglo do gradskih grobalja koja su svakako postala pretrpana i nehigijenska. U naporu da se dobiju nove vredne nekretnine, te da se grad oslobodi od opasnosti po zdravlje stanovnika, Parižani su iskopali sve grobove.

Godine 1786. otkopani su skoro svi grobovi preminulih stanovnika Pariza, a nakon dve godine napornog rada, svi su premešteni u tunele napuštenog kamenoloma, danas poznatog kao katakombe, odnosno kosturnice. Kasnije, neke kosti su iskorišćene i za gradnju krajnje jezivih zidova i struktura u katakombama.


Zbog starosti, ogroman deo kamenoloma smatra se nesigurnim. Ipak, veličina i dužina tunela ne sprečava lopove, umetnike i radoznalu javnost da redovno ulazi u opasni lavirint. Poseban pokret osnovan ’80-ih imao je za cilj da istraži napuštene tunele. Nakon što su otkrili tajnu bioskopsku salu u jednom od tunela Patrik Alk, fotograf koji je bio deo ekspedicije, rekao je da je ovo otkriće “bilo sramota, ali ne i kraj sveta”. U tunelima postoje desetine drugih tajnih sastajališta.

- Vi nemate pojma šta se dole krije – dodao je Alk.

Danas je organizovana poseta katakombama dozvoljena, a u njih se nikada ne pušta više od 200 ljudi. Tura traje oko 45 minuta i pokriva oko 2 kilometra katakombi.


Izvor: Telegraf



Нема коментара:

Постави коментар