1. 3. 2014.

Korovai, ljudoždersko pleme

 
Korovai (Korowai) takođe poznati i pod imenom Kolufo, je narod koji živi u jugoistočnoj Papui. Ima ih oko 3-4.000, a sve do 1970. godine, bili su potpuno nesvesni postojanja drugih civilizacija.. Za Korovai pleme postoji verovanje da još uvek praktikuje kanibalizam. Jezik kojim govore pripada Aviu-Dumut porodici jezika.

Korovai pleme

Za Korovai se smatra da je ljudoždersko pleme, jedno od retkih preostalih. Jedna varijanta je da ubijaju i jedu strance koji upadnu na njihovu teritoriju. S druge strane, kada neko iz njihovog plemena bude osuđen kao khakhua (veštica u ljudskom obliku), biva mučen, ubijen i pojeden. Neki antropolozi tvrde da je ljudožderstvo ostalo u prošlosti, a sumnja se i da neki Korovai klanovi namerno potpiruju priče o hanibalizmu, ne bi li privukli interesovanje. Mnogi od pripadnika plemena tvrde da su u životu ubili i jeli više od 20 khakhua (ljudi) i hvale se njihovim lobanjama i kostima.

ljudožderi, Korovai, hanibalizam

Uglavnom se boje belaca, a mnogi ih nikada nisu ni videli. Takođe, praktikuju magiju i veštičarenje. Veruju u razne vrste duhova, a poseban respekt imaju ka duhovima predaka. Jednom u životu, Korovai klan mora da organizuje sago festival, u cilju stimulacije prosperiteta i plodnosti. Tada često žrtvuju domaće svinje duhovima predaka. Imaju izuzetno bogatu usmenu tradiciju: mitove, narodne priče, magične izreke i čari, kao i tradiciju totema. Korovai veruju u reinkarnaciju, te smatraju da se će se umrli član vratiti kao duh novorođenog deteta.

Hanibalizam je bio česta pojava među praistorijskim ljudima, a sve do 19. veka zadržao se u nekim izolovanim kulturama na Južnom Pacifiku. Danas su Korovai jedno od retkih plemena za koja se veruje da jedu ljudsko meso. Oni žive u unutrašnjosti, oko 100 milja od Arafurskog mora, na mestu gde je 1961. godine misteriozno nestao Majkl Rokfeler, sin tadašnjeg guvernera Njujorka. Većina pripradnika Korovai plemena i dalje živi sa vrlo malo znanja o svetu izvan svoje zemlje. Ipak, ne može se pouzdano tvrditi da li su još uvek ljudožderi.

Korovai, Korowai, pleme

Korovai su lovci - skupljači i hortikurturalisti koji praktikuju menjanje kultivacije. Imaju sjajne lovačke i robolovačke veštine. Imaju nekoliko aktivnosti koje obavljaju samo muškarci: priprema sagoa i vršenje verskih obreda. Od 90-tih godina prošlog veka, neki od pripadnika plemena počinju da rade za turističke agencije koje organizuju ture po njihovoj zemlji: nose prtljag, izvođenje tradicionalnih prikaza i slično.

Po tradiciji, oni žive u kućicama na drvetu, razbacanim po proplancima u džungli, u grupama od po desetak ljudi. Kućice grade visoko zbog opasnosti od poplava i neprijateljskih plemena. U poslednjih nekoliko decenija, neki od pripadnika plemena su se preselili u naselja koja su uspostavili holandski misionari. Od strane tih misionara, koji su došli 70-tih godina prošlog veka, prozvani su Pakao na jugu.

Ljudoždersko pleme Korovai

Smrtnost u ovom plemenu je velika, pa se gotovo ne može videti stariji čovek. Stradaju od malarije, tuberkuloze, elefantijaze i anemije. Obzirom da nemaju saznanja o smrtonosnim bakterijama, veruju da je uzrok misteriozne smrti khakhua, odnosno veštica. Otuda i poreklo njihovog ljudožderstva - kada neko umre od njima nepoznate bolesti, smatraju da je khakhua dolazio da ga jede iznutra, ali u obliku nekog njegovog rođaka ili prijatelja. Nakon smrti čoveka, optužuju nekog iz užeg kruga da je khakhua, i on biva pojeden zbog osvete. Zbog ovoga, Korovai ne smatraju da oni jedu ljude, nego khakhue.


Izvor: Virtualni grad

Нема коментара:

Постави коментар