25. 3. 2014.

Morske nemani: Zbog ovih riba plašićete se da uđete i u plićak


U Marijanskom rovu u Tihom okeanu, u najdubljem mestu na svetu, žive neke od vrsta riba koje izgledaju kao da su izašle iz horor filmova. Na tom mestu najveća dubina je 11 kilometara i u potpunom je mraku, a pritisak na dnu je hiljadu puta veći nego pritisak na nivou mora.

Predstavićemo vam morske kreature koje su zastrašujućeg izgleda, ali uglavnom i potpuno bezopasne.

Naborana ajkula

Ovaj predator iz dubine okeana jedna je od najprimitivnijih živih ajkula, i ostatak je perioda Krede kad su dinosaurusi vladali Zemljom. Retko se viđa živ primerak i tek nedavno je prvi put snimljena.


Naborana ajkula može da naraste do dva metra. Ne predstavljaju opasnost za ljude, zapravo većina ovih ajkula provede čitav život, a da nikad ne ugleda čoveka.

Buljave ribe


Sa obzirom na dubinu na koju naučnici moraju da odu kako bi proučavali ove zastrašujuće ribe, o njima se na vrlo malo.

Ova stvorenja pored ogromnih očiju imaju sposobnost da svetle, a  upravo im to i pomaže da opstanu i prežive. Naime, u mračnim dubinama je svetlost vrlo korisna prilikom bega od predatora.

Blobfiš

Ovo stvorenje je, ako se to tako može reći, jedno od najpopularnijih bizarnih stvorenja iz morskih dubina. Naime, ova riba je godina više puta proglašavana za najružniju životinju.


Ova želatinasta nosata riba mirno živi na dnu okeana gde je pritisak toliko veliki da njena glatka koža ima otprilike istu gustinu kao i voda.


Manjak mišića joj ne predstavlja neki problem jer tokom lova samo otvori usta i skuplja u njih šta god joj se nađe na putu.

Riba zmija

Riba zastrašujućeg iizgleda ima najveće zube od svih drugih u okeanu.


Pošto ima izuzetno loš vid, ona svoj plen može da ulovi samo ako se bukvalno sudari sa njim. Iako izgleda strašno, ova riba je veličine od 30 centimetara.

Goblin ajkula

Ova morska neman jedna je od retkih koja živi na velikoj dubini i koja jepored  zastrašujućeg izgleda i opasna, a u to možete da se uverite i na osnovu ovog videa.


Takođe, za razliku od ostalih kreatura ova ajkula je i po svojoj veličini dominantna. Dugačka je oko četiri metra, a teška više od 200 kilograma.

Dambo oktopod

Ova riba je dobila ime zbog svog izgleda koji neodoljivo podseća na čuvenog slona.


Simpatično, ali ipak bizarno stvorenje živi na dubini od 10 kilometara, a hrani se crvima i ostacima koje nađe na dnu.


Izvor: Telegraf





Нема коментара:

Постави коментар