23. 3. 2014.

Otrovna jabuka iz bajke zaista postoji!


Ukoliko uzmete samo jedan zalogaj ploda drveta "Manchineel" veoma brzo će vam biti neophodna lekarska pomoć. Ali to nije najgora stvar koja vam se može desiti ukoliko priđete ovom najotrovnijem drvetu na svetu!


Ispred drveta Hippomane mancinella poznatijem kao "Manchineel" stoji narandžasti znak za zabranu prilaska.


Ovo najotrovnije drvo na svetu raste na Floridi, Karibima i Bahamima, a poreklom je sa zapadne hemisfere.

"Manchineel" drvo ima zelene ovalne listove i može narasti i više od 15 metara visine, a ljude mami svojom širokom krošnjom koja pruža hlad, dok listovi i plodovi ovog drveta podsećaju na zelenu jabuku i mame svakog ko ih vidi da ih probaju.

Ali tu je zamka. Od samo jednog zalogaja završili biste u bolnici. Ovo voće bilo je poznato još u vreme Kolumba i to kao "Manzanita de la muerte" što u prevodu znači mala jabuka smrti.

Međutim, plod ovog drveta je verovatno najbezopasniji njegov deo!


Ukoliko bi u dodir sa vašom kožom dospeo sok koji luči stablo drveta "Manchineel" pojavili bi vam se plikovi i opekotine kao kada biste došli u dodir sa kiselinom.

Najčešće žrtve su turisti koji se ispod njega sklanjaju od kiše. Kišne kapi pokupe i otrovan sok ovog drveta, a iako je razređen kišom, ovaj sok opet stvara opekotine na koži.

Postoji legenda da je španski osvajač Huan Poče de Leon život izgubio nakon što su ga starosedeoci pogodili strelom čiji su vrh potopili u sok ovog drveta.

I tu nije kraj. I sama kora drveta jako je otrovna. Kada se zapali, dim od gorenja kore izaziva trenutno, a nekada i trajno slepilo.

"Manchineel" drvo trenutno drži Ginisov rekord za najopasnije i najotrovnije drvo na svetu.


Izvor: Prva

Нема коментара:

Постави коментар