28. 11. 2013.

Koka ili petao: Pero ujutru kukuriče, a po podne nosi jaja!

Im’o sam strašnog petla...

Ili možda strašnu koku. Koka ili petao pitanje je koje već neko vreme intrigira žitelje hrvatskog sela Donja Dubrava jer nekadašnje pile Pero ujutru kukuriče, a po podne nosi jaja!

Zbunjeni su i vlasnici Marija i Josip (77) koji kažu da su se i posvađali raspravljajući da li je Pero muško ili žensko. U svađi ga je muž nazvao Perom, a žena je rekla da je to kokoška.

I tu ne bi bilo ničeg čudnog da pile nije počelo i fizički da se menja - kljunom je satima nameštalo perje, udešavalo se, bilo je veće od koka i porasla mu je kresta, a potom je počelo da nosi i jaja. Ali, ostalo je bez glavnog obeležja petla - raskošnog i kočopernog repa.

Supružnici su se zbog Pera umalo i zavadili... Marija je morala da popusti kada je Pero jednog jutra zakukurikao, a muž pobedonosno uzviknuo: "Vidiš da je muško!". Jurio je koke, lickao perje sve dok ga Marija jednog popodneva nije zatekla kako leži u kokošinjcu i čeka da snese jaje.

Sve u svemu, Marija je zadovoljna: ranom zorom kukuriče, posle se udvara i jurca koke, a po podne nosi jaja. "Jako smo zadovoljni što je tako svestran i poseban", kažu ponosni vlasnici čiji je komšiluk očaran neverovatnim Perinim mogućnostima.


Izvor: Kurir

Нема коментара:

Постави коментар