20. 4. 2013.

Tito, Staljin i Hitler bili komšije u Beču!


Pre tačno 100 godina, u jednom kraju Beča živeli su Josip Broz Tito, Adolf Hitler, Josif Staljin, Lav Trocki i Sigmund Frojd.

U januaru 1913. godine iz poljskog Krakova vozom je u Beč stigao čovek kojem je u pasošu bilo upisano ime Stavros Papadopulos. Tamnijeg tena, imao je debele brkove i nosio je drveni kofer.

- Sedeo sam za stolom kada su se vrata otvorila nakon kucanja i nepoznati čovek je ušao unutra. Bio je nizak, tanak, koža mu je bila prekrivena ožiljcima od boginja. U njegovim očima nije bilo ničeg prijateljskog – napisao je čovek, koji se susreo sa pridošlicom.

Taj čovek bio je Lav Trocki, ruski disident i urednik “Pravde”, a Papadopulosovo pravo ime bilo je Josif  Visarinovič Džugašvili, tada poznatiji kao Koba, a istorija ga pamti kao Staljina.

Bi-Bi-Si navodi da su Trocki i Staljin bili među mnogobrojnim ličnostima, koje su 1913. godine živele u centru Beča, a čiji će životi umnogome oblikovati dešavanja u 20. veku.

Među njima ipak je bilo razlike – Trocki i Staljin su se tu krili, dok je Frojd već bio čuven u javnosti.

Mladi Broz radio je u “Dajmlerovoj” fabrici automobila u Viner Nojštatu, a u blizini je stanovao i Adolf Hitler, koji je u to vreme sanjao da upiše Bečku akademiju lepih umetnosti. Živeo je u jeftinom konaku u Meldermanštrase blizu Dunava.

Izvor: Blic

Нема коментара:

Постави коментар