16. 4. 2013.

Beba pati od hidrocefalusa i njen obim glave je 91 cm!


Malena Indijka, 18-mesečna Runa Begum, rođena je sa sindromom velike glave, zbog čega joj je glava tri puta veća od normalne. Roditelji nemaju novca za operaciju.

Roditelji devojčice iz Indije, koja pati od tzv. sindroma vodene glave, pozvani su u privatnu kliniku u Nju Delhiju kako bi je lekari podvrgnuli testovima.
Runa je rođena sa retkim sindromom koji uzrokuje da joj se u mozgu skuplja tečnost. Njeni roditelji, Fatima Katun (25) i Abdul Rahman (18) su siromašni i nemaju novca za njeno lečenje.
Obim njene glave je neverovatan i iznosi 91 centimetar. Mozak joj je zbog nakupljene tečnosti pod velikim pritiskom, a zbog težine ne može da sedi, a ni da puzi. Nakon objave njenih slika u petak, počeli su da se javljaju mnogi ljudi kako bi pomogli. Otvorena je i posebna internetska stranica putem koje može da se donira novac. Javio se i jedan od najboljih neurohirurga u Indiji, Sandip Vaišia koji je ponudio hitan pregled devojčice kako bi ustanovio da li ju je uopšte moguće operisati.


- Obavićemo pregled magnetnkom rezonancom kako bi videli u kakvom stanju je mozak, a onda se nadam da ćemo uspeti da je opeiršemo kako bi smanjili pritisak. Sada pati od velikih bolova - kazao je doktor.
Od ove retke bolesti pati jedno od 500 dece, ali Runin slučaj jedan je od ekstremnijih, piše AFP.



Izvor: Alo


Нема коментара:

Постави коментар