29. 4. 2013.

7 životinjskih vrsta koje bi mogle da nestanu



Nedavno je planeta Zemlja imala svoj dan koji je proslavljen širom sveta, međutim, čini se kao da jedan dan brige o našoj planeti nije dovoljan. Širom sveta brojne životinjske vrsta nalaze se pred izumiranjem dok su mnoge od njih na samoj ivici ugroženosti.

Pogledajte listu životinjskih vrsta koje bi uskoro mogle da nestanu:

Planinski gorila 


Ova velika životinja nalazi se u zaista velikoj opasnosti da potpuno nestane s obzirom na činjenicu da u prirodi i zarobljeništvu ima svega 300 planinskih gorila.


Adaks


Adaks živi u pustinjskim krajevima između Nigera i zapadnog Čada. Procenjuje se da na svetu ima svega 300 jedinki.


Braon pauk majmun  


Ova vrsta nalazi se na listi najugroženijih vrsta zbog uništavanja njihovog habitata i nezakonite trgovine životinjama.


Filipinski orao  


U poslednjih 56 godina populacija ove vrste nalazi se u naglom padu zbog intenzivne seče šuma. Procenjuje se da na svetu nije ostalo više od 750 jedinki.


Nosorog sa Sumatre  


Najmanja vrsta nosoroga na svetu nalazi se na samoj ivici izumiranja sa svega 11 jedinki koje se nalaze u zarobljeništvu širom sveta.


Amurski leopard  


Sa svega 40 jedinki na svetu ova vrsta takođe je blizu izumiranja. Prosečni vek leoparda u prirodi iznosi do 15 godina dok u zarobljeništvu mogu da prežive i do 20 godina.


Džinovska panda  



Panda za mnoge predstavljaju omiljene životinje ali je njihov opastanak u pitanju i vode se kao ugrožena vrsta koja se, kada je opastanak u pitanju, oslanja na zaštićene zone.  

Izvor: B92

Нема коментара:

Постави коментар