16. 1. 2014.

Neboder u obliku krofne u Guangdžou

 Foto AM Project 

Neboder visok 138 metara u obliku džinovske krofne, sa 33 sprata, završen je u kineskom gradu Guangdžo.

Taj objekat, smešten na ivici Biserne reke, delo je italijanskog arhitekte Džozefa di Paskvalea (Joseph di Pasquale) iz milanskog biroa "AM Project" i predstavlja novo sedište kompanija "Guangdong Hongda Xingye Group" i "GDPE Guangdong Plastic Exćange".

"Arhitektonski koncept je takav da će odmah biti doživljavan kao matični kineski orijentir, korišćenjem zatvorene i centralne strukture umeste uobičajenog zapadnjačkog steretipa nebodera", kaže arhitekta Paskvale.

Krug prečnika od 50 metara, prenosi portal "Građevinarstvo", buši centar ove strukture od 33 sprata, pretvarajući zgradu u šuplji prsten, koji mnogima izgleda kao krofna.

Odraz nebodera u reci daje figuru cifre osam, koja je srećan broj u kineskoj kulturi.

"Neboder je inspirasan snažnom ikoničnom vrednošću žad diskova i numerološkom tradicijom feng šuia, a pride i duplim diskom od žada (bi-disk), koji je kraljevski simbol kineske dinastije koja je vladala u ovoj oblasti pre oko 2.000 godina", rekao je arhitekta Paskvale.

Taj oblik, kako je kazao, odgovara broju osam i matematičkom simbolu za večnost koji u kineskoj kulturi imaju velikog značaja i vrednosti, dodao je on.

Prednji i zadnji zidovi nebodera su obloženi sa bakarnim pločama, dok su zakrivljeni bočni zidovi podeljeni u zastakljene pravolinijske kutije.


Izvor: Večernje novosti

Нема коментара:

Постави коментар