28. 1. 2014.

Toplije je kad smo zajedno


U šumama i visoravnima japanskih ostrva živi makaki, poznat i kao snežni majmun.

Majmuni.jpg

Za razliku od svojih rođaka koji žive u toplijim krajevima, ovaj primat prilagodio se životu u predelima gde temperatura zimi pada i do minus 15 stepeni.

Od hladnoće ga štiti gusto sivkasto ili braon krzno, a neke grupe makakija su pronašle i odličan način da se zagreju: Tokom hladnih meseci vreme provode u blizini termalnih izvora. Najviše u parku majmuna „Džigokudani“ (Dolina smrti) u gradu Jamanučiju.


Majmuni 2.jpg 

Zimi se često sunčaju na južnim planinskim padinama, a spavaju na granama drveća, sa kojih prethodno otresu sneg. Leti se rashlađuju plivajući.

Ovi majmuni žive u grupama od dvadesetak do skoro stotinu članova. U majmunskoj družini najviše je ženki i mladunaca, a malobrojni mužjaci često prelaze iz jedne u drugu grupu kako bi izbegli parenje sa svojim potomcima.

Majmuni 3.jpg 

Hijerarhija se uvek poštuje: Mesto na društvenoj lestvici ženke nasleđuju od majke, dok je najkrupniji i najjači mužjak obično vođa grupe.

Makaki je, pored rakuna, jedina životinja koja je naučila da hranu pere pre jela.

Majmuni 4.jpg 

Osim toga, naučio je i kako da je začini, pa tako članovi grupe nose plodove slatkog krompira do mora da bi ih oprali u slanoj vodi. Ovi majmuni vole i da se zabavljaju.

Naučnici su primetili da životinje koje žive u planinskim šumama tokom zime prave grudve od snega i valjaju ih po tlu da bi narasle. Ipak, odrasli se nikada ne igraju jedni sa drugima, već samo sa mladuncima.


Izvor: RTS




Нема коментара:

Постави коментар