15. 1. 2014.

Ovo je 10 trenutno najmisterioznijih mesta na planeti

 Ilustracija

Ova mesta već godinama golicaju maštu ljubitelja misterija, a naučnike često zbunjuju. Iako o mnogima postoje teorije, nijedna dosad nije definitivno utvrdila njihov pravi karakter.

10. Gobekli Tepe (Turska) – 1964. je na ovom brdašcu otkriveno svetilište. Ali tek 30 godina kasnije otkriven je značaj ovog mesta. Čudni, detaljno izrađeni kipovi koji predstavljaju prave ili izmišljene životinje još uvek predstavljaju misteriju za naučnike.
Zna se samo da nalazište datira oko 10.000 godina pre Hrista, 6000 godina pre razvoja najstarije poznate civilizacije – sumerske.

9. Baltičko more – 2011. je sonar lovaca na blago pronašao neobičan objekat na dnu mora. Objekat je 18 metara dug, u obliku tanjira, a za njim se „vuče“ trag dug 400 metara.
Je li reč o ledenoj strukturi, meteoru ili nečem trećem, još uvek se ne zna.

8. Visoko (BiH) – svima su nam poznate piramide u Visokom. Još uvek nije sa sigurnošću utvrđeno jesu li zaista ljudskih ruku delo.

7. Yonaguni (Japan) – 1987. je kraj ovog japanskog ostrva otkrivena neverovatna podvodna stenovita formacija. S obzirom na to da formacija na nekim mestima formira prave uglove, neki veruju da je reč o delu ljudskih ruku. Naučnici veruju da je formacija stara barem 10.000 godina. U to vreme bila je na suvom.

6. Belmez de la Moraleda (Španija) – 1971. su se u kući Marije Pereire u mirnom španskom selu počele događati neobične stvari. Na podu kuće počela su se pojavljivati lica dece. Marija ih je prala, ali nije ih uspevala isprati. Kuća je zatvorena, pod ponovo izgrađen, ali lica su se navodno ponovo pojavljivala. Kasnije je otkriveno da je kuća sagrađena na hrišćanskom groblju.

5. Marijanska brazda – najdublje poznato mesto na svetu. U njemu se redovno otkrivaju najneobičnije vrste riba.
Kako su okeani u suštini slabo istraženi, ko zna šta se može očekivati jednom kada se ovaj bezdan istraži.

4. Medicine Hat (Kanada) – kada se na ovo mesto gleda iz vazduha izgleda kao ogromna indijanska glava. Samo čelo je dužine oko 225 metara. Naučnici se dvoume je li prirodna ili ju je neko napravio.

3. Jezero Michigan (SAD) – mičigenski „Stounhendž“. Neobična kamena formacija koja se proteže ispod površine jezera takođe se procenjuje na 10.000 godina pre Hrista.

2. Hessdalen (Norveška) – od 1980. godine u ovom selu se redovno pojavljuje tzv. hesdalensko svetlo. Neki naučnici utvrdili su da je reč o čvrstom letećem objektu.

1. Jezero Vostok (Antarktik) – najveće poznato subglacijalno jezero. Široko je 250 kilometara i sadrži ogromnu količinu slatke vode.

Procenjuje se da je ova voda izolovana već najmanje 15 miliona godina što je naučnike navelo na pitanja: kakvi organizmi žive ovde i je li moguće da su neki organizmi iz davne Zemljine prošlosti preživeli?



Izvor: Vesti net

Нема коментара:

Постави коментар