29. 5. 2013.

Spektakularno: Rus poleteo sa vrha Everesta!


Posle tačno 60 godina od kada su se Edmund Hilari i Tensing Norgej popeli na najvišu planinu na svetu (8848 metara), 48-godišnji estremni sportski as iz Rusije uspeo je da uspešno ostvari svoj poslednji projekat.

Valerij Rozov je poslednjih godina dospeo na naslovne strane širom sveta zahvaljujući svojim spektakularnim skokovima. Godine 2009. je skočio u aktivni vulkan na Dalekom istoku na poluostrvu Kamčatka, 2010. je skočio sa Ulvetane na Antarktiku, a 2012. je skočio sa planine Šivling na Himalajima.

Tamo je skočio sa visine od 6.420 metara, što je poslužilo kao finalni test za ovaj ultimativni skok čoveka koji iza sebe ima više od neverovatnih 10.000 skokova. Ovo je predstavljalo zagrevanje za njegov najspektakularniji skok do sada sa najviše planine na svetu.

Više od dve godine je uloženo u pripremu za ovaj skok, uključujući i vreme i napor koji su bili posvećeni razvijanju specijalnog novog Wingsuit-a. Rozov i njegov tim, koji je uključivao četiri šerpasa, kao i fotografe i kamermane, proveli su skoro tri nedelje na Himalajima pre skoka koji se odigrao 5. maja.


Uspon je počeo na kineskoj strani, na popularnoj severnoj ruti. Rozov je odabrao mesto za svoj skok, na visini od 7.220 metara. Bila su mu neophodna četiri dana da se popne iz kampa u podnožju do lokacije skoka.

U tačno 14.30 sati po lokalnom vremenu, skočio je uprkos promenljivim vremenskim uslovima, sa temperaturama koje su išle i do -18 stepeni Celzijusa. Nakon što je leteo gotovo čitav minut brzinom od oko 200 km/h duž severne strane Everesta, sleteo je bezbedno na Rongbuk glečer – na visinu od 5.950 metara.

- Tek kada sam se vratio kući, uvideo sam koliko je sve ovo za mene bilo naporno, kako fizički, tako i psihički – rekao je Rozov, nakon što se vratio kući u Moskvu.

Izvor: Telegraf

Нема коментара:

Постави коментар