25. 5. 2013.

Šokantno: Roštilji su prljaviji od WC šolje!


Roštiljanje nije zdravo jer se zapravo radi o postupku koji obiluje milionima bakterija. Britanski stručnjaci su zahvaljujući istraživanjima došli do zapanjujuće činjenice. Naime, vanjski roštilji sadrže čak 1.7 miliona mikroba na 1 metar kvadratni, što ih čini 124 puta prljavijim od daske za WC šolju.

Vodeći stručnjak ove studije, a ujedno i ekspert za higijenu, Liza Akerli rekla je kako su uzorci uzeti sa naizgled čistih roštilja kao i da ih ova činjenica čini najprljavijim predmetom u dvorištu.

I ne samo to. Visoka mogućnost prenošenja bakterija poput ešerihije koli, salmonele ili listerije sa roštilja na meso predstavlja veliku opasnost po zdravlje ljudi.


Istraživanje je takođe pokazalo da ljudi ne vode računa o higijeni svojih dvorišta, a samim time ni o higijeni roštilja na koji povremeno znaju da bace meso i počaste nepca svojih ukućana i prijatelja. Međutim, nisu ni sami svesni da ih tako zapravo izlažu bakterijskoj bombi.

Upravo iz ovih razloga treba voditi računa da se roštilj dobro očisti pre svake upotrebe kako bi se izbegle negativne zdravstvene posledice.


Verovali ili ne, ono što je takođe bakterioznije od daske za WC šolju su tepih, kompjuterska tastatura, sunđer za sudove i mobilni telefon.

Izvor: Telegraf



Нема коментара:

Постави коментар