11. 5. 2013.

Samo za hrabre: Hrana koja nije za svakoga


 Haggis - škotski specijalitet zabranjen u SAD-u zapravo su ovčje iznutrice, obično poslužene u želucu

Kako se razlikuju običaji u različitim krajevima sveta, tako se razlikuju i kuhinje i hrana koja se priprema.

Izgleda da se najveće poslastice koje bismo najradije izbegli u što širem krugu, uglavnom zbog mirisa, nalaze u skandinavskim zemljama i na jugu Azije.

Naravno, to ne znači da su aromatične poslastice zaobišle ostatak sveta pa tako u našoj galeriji možete pogledati gde se to nalazi najdegutantnija hrana mirisom i ukusom.

Ako imate osetljiv želudac, možda bi bilo dobro da zaobiđete ova jela.

Durian 


Iako je voće obično izostavljeno iz spiska degutantnih jela, ova azijska poslastica je neobično ukusna, ali se njen miris upoređuje sa smradom raspadnutog smeća i kanalizacije.

Balut 



Specijalitet iz južne Azije definitivno nije za one slabijeg želuca i naviknute na tradicionalno pripremljena jaja. Gotovo potpuno razvijeni embrion patke rezervisan je samo za najznatiželjnije zapadnjake.

Hákarl  



Izgleda da skandinavske zemlje imaju opsesiju raspadnutim ribama. Još jedan njihov specijalitet je fermentirano meso morskih pasa koje ima vrlo zanimljiv okus, a pogotovo miris. No, može se jesti samo u takvom stanju jer inače postoji rizik od trovanja.

Kriadiljas 



Meksički specijalitet su testisi bika koji se mogu pripremiti na različite načine kako bi se naglasila njihova aroma. Naravno, dodatno naglašavanje činjenice da u ustima imate bikove testise nije potrebno.

Tepas 



Ribe ostavljene u zakopanim bačvama da fermentiraju nedelju dana specijalitet je i na Aljasci. Konzumiraju se zajedno s prethodno odstranjenom utrobom i glavom. 

 Pača 



Posebna poslastica za one koji vole da gledaju u oči svom obroku poslužuje se u Iraku i Egiptu gde se ovčje glave kuvaju u supi s ostatkom organa i poslužuju se obično s nogom, hlebom i krompirima. 

Izvor: Kurir

Нема коментара:

Постави коментар