25. 5. 2013.

Par dinja, cena? Sitnica, 12.000 evra


Prvi ovosezonski par delikatesnih dinja sorte "jubari" prodat je na aukciji u japanskom gradu Saporo za 1,6 miliona jena (12.000 evra), što je jedna od najviših suma koja ikada postignuta za ovu voćku.

Lokalni prodavac kupio je dinje sočnog ukusa, teške 3,7 kilograma, tokom prvog dana redovne godišnje licitacije u gradu Saporo, na ostrvu Hokaido, na severu Japana.

Cena po kojoj su kupljenje dinje je jednaka ceni manjeg automobila. Rekord, ipak, nije oboren. Drži ga anonimni kupac koji je 2008. godine za par dinja iste sorte platio 2,5 miliona jena (16.730 evra).
 
"Jubari" dinja nastala je ukrštanjem dve vrste, a gaji se u malom mestu Jubari, na ostrvu Hokaido, u blizini Saporoa. Tajna ovakve skupocenosti je u savršenoj loptastoj formi i glatkoći kore. Mesto Jubari danas zovu "Kraljevstvom dinja", pošto su se stanovnici posle zatvaranja rudnika okrenuli proizvodnji bostana.
 
"Jubari" dinje se smatraju statusnim simbolom u Japanu, poput dobrog vina, pa se smatra za veliku čast kad neko na poklon od prijatelja dobije ovu dinju.

Aukcijska prodaja organizuje se svake godine na centralnoj pijaci u Saporou.

Izvor: Vesti online


Нема коментара:

Постави коментар