24. 5. 2013.

Novi rekord aviona na solarni pogon


Prvi avion sa ljudskom posadom koji može da leti danju i noću zahvaljujući Sunčevoj energiji postavio je novi rekord u dužini leta tokom preleta SAD. "Solarni impuls" sleteo je u Dalasu, posle leta od 18 časova i 21 minuta. Let je počeo u Feniksu (Arizona).

Avion "Solarni impuls", koji je delo dvojice švajcarskih pilota, je demonstracija tehnoloških mogućnosti bez upotrebe fosilnih goriva. Krajnji cilj ovog projekta je let oko sveta 2015. godine.
 
Organizatori navode da je let bio izazovan zbog snažnog vetra prilikom sletanja i podsećaju da su piloti morali da ostanu budni više od 20 časova, bez korišćenja automatskog pilota.
 
Ovaj let od 1.541 kilometra bio je najduži za jedan solarni avion. Rekord u pogledu vremena provedenog u vazduhu drži pilot Andre Boršberg, koji se svojevremeno prizemio istim ovim avionom punih 26 časova posle poletanja. Prethodni rekord "Solarnog impulsa" iznosio je 1.116 kilometara, a postignut je prošle godine pri letu od Švajcarske do Španije.
 
Avion ima laganu konstrukciju i četiri električna motora na ogromnim krilima. "Solarni impuls" ostaje u vazduhu preko noći tako što napuni baterije preko dana, popne se na visinu od više od 8.000 metara i potom lagano klizi nadole uz minimalno trošenje energije, do izlaska Sunca.


Izvor: Vesti online


Нема коментара:

Постави коментар