27. 3. 2013.

Ovako izgled prava dvoglava ajkula


Iako je dvoglava ajkula svoju premijeru imala u brojnim delima popularne kulture, prvi pravi primerak ovakve vrste nedavno su otkrili naučnici sa državnog univerzitetu u Mičigenu, SAD.

Tim naučnika ustanovio je da nije reč o jedinki koja bi mogla da se zavede u naučni registar kao primerak blizanaca sraslih pre dolaska na svet, već je u pitanju prava dvoglava ajkula, kakvu svet do sada nije video, prenosi Dejli Telegraf.

Ovo je zasigunro jedan od onih interesantnih i retkih fenomena“, kazao je Majkl Vagner, profesor pomenutog univerziteta na predmetima o ribarstvu i životu u divljni. „Izvanredno je to što smo bili u prilici da dokumentujemo ovaj primerak kao deo svetske prirode.“

Ajkulu je otkrio ribar u Meksičkom zalivu koji je zapravo ulovio veću ajkulu i tek u njenoj utrobio pronašao dvoglavog potomka. Premda se ceo događaj zbio pre tačno dve godine, naučnici su do sada ispitivali slučaj ne bi li otkrili važne pojedinosti.

Njihovo otkriće objavljeno je u najnovijem broju časopisa „Journal of Fish Biology“. Profesor Vagner i njegov tim koristili su magnetnu rezonancu kako bi utvrdili da li je reč o sraslim jedinkama ili o, kao što se ispostavilo, jedinki sa dve glave.

On objašnjava da su dvoglave životinje i ranije otkrivane, ali da su ti primerci uglavnom bili mrtvi i pre dolaska na svet.


Izvor: B92

Нема коментара:

Постави коментар