31. 3. 2013.

Istorijsko otkriće: Minijaturne piramide pronađene u Sudanu


Skromnije su od onih egipatskih, ali zaslužuju veliku pažnju jer su brojnije. Reč je o 35 piramida starih 2000 godina, koje je u Sudanu otkrila grupa francuskih arheologa.

Piramide koje su francuski arheolozi otkrili u Sudanu izgrađene su pri kraju postojanja bogatog kraljevstva Meroe, između 100. i 200. godine pre nove ere. Otkrili su ih Klod Rili i članovi njegovog tima u mestu Sedeingi.

Nekropola sat oko 1.000 grobnica zauzima oko 40 hektara prostora, a zanimljivo je to što neke piramide nisu više od jednog metra.


Izgrađene su od cigli, a do sada ih je otkopana samo jedna četvrtina. Na nekim su mestima toliko gusto postavljene da se između njih ne može proći, rekao je Rili.

Arheološki radovi trajali su tri godine. Mesto Sedeinga nalazi se oko 200 km od egipatske granice.

Egipatske piramide starije su od sudanskih, ali su sudanske brojnije, u šali je rekao Rili, dodavši da su u Egiptu piramide bile posvećene faraonima, a u Sudanu su ih, doduše u manjim gabaritima, imali i “obični smrtnici”.


Rili je izrazio žaljenje što su arheolozi u grobnicama uspeli da pronađu samo mali broj vrednih arheoloških predmeta iz toga doba, s obzirom na to da su ih pljačkaši arheoloških nalazišta već preduhitrili.

Severni deo današnjeg Sudana bio je pod vlašću Egipta oko 500 godina, do 1000. g. pre nove ere.

 Izvor: Telegraf

Нема коментара:

Постави коментар