22. 3. 2013.

Da se naježiš: Džinovski puževi osvajaju svet


Puževi veličine fudbalske lopte pužu svetom, ubijaju useve i sa sobom nose klicu smrtonosnog meningitisa.

Poznata kao džinovski istočnoafrički puževi, ova invanzivna vrsta nedavno je otkrivena kako se infiltrira na Floridi, ali i u Srednjoj i Južnoj Americi, pa čak i u Australiji.

Primerci koji su otkriveni zaista su zastrašujući i dolaze i do dužine od 30 santimetara, teže jedan kilogram, sposobni su da pojedu preko 500 drugih vrsta, mogu da polože više od 1.200 jaja godišnje i imaju svega šaku prirodnih neprijatelja u svojim novim staništima.

Već smo spomenuli najstravičniju činjenicu, barem za ljude, ali nije zgoreg ponoviti je: prenose smrtnonosi meningitis na ljude.

- U tropskim oblastima, ova vrsta nosi nematode, vrste parazita koje ako se unesu u ljudski organizam, ulaze u krvnu cirkulaciju, putuju do mozga i izazivaju eosinofilični meningitis – javio je nedavno britanski Bi-Bi-Si.


Trenutno su glavni osumnjičeni za tri smrti u Ekvadoru, a stotine drugih slučajeva se prijavljuje širom regije.

Ni u Australiji zbog njih ne cvetaju ruže: nedavno je jedan uhvaćen kako pokušava da se domogne slobode sa doka na koji se ukotvio afrički teretnjak. Kada se poslednji put to desilo, farmeri su pretrpeli pakao.

- Godine 1977. u Kvinslendu, 300 džinovskih puževa uništeno je nakon skupe i sveobuhvatne osmomesečne kampanje, ali tek nakon što su osakatili njive i useve – rekao je Rojtersu Pol Nikson, regionalni rukovodilac Sekretarijata poljoprivrede, ribarska i šumarstva u ovoj državi najmanjeg svetskog kontinenta.


Međutim, ovo nije jedina invanzivna vrsta koja predstavlja opasnost za ljude i ekonomiju. Kineske morske alge napadaju zaliv San Franciska, burmanski piton hara Floridom, azijska strižibuba ugrožava 35 odsto šuma na Istočnoj obali Amerike… I sve to što smo naveli je samo u Americi.

Da se vratimo na džinovske puževe. Oni su najupornija od svih vrsta najgoreg reda, a problem su i u rodnoj Africi. Međutim, nigerijski nutricionisti možda imaju rešenje: skuvajte i pojedite. Navodno, bogati su proteinima i pružaju veći osećaj sitosti od govedine.

Izvor: Telegraf



Нема коментара:

Постави коментар